Nederland misleidde EU om meer pulsvisvergunningen

Wob-documenten Ambtenaren van het ministerie van Landbouw wisten dat hun werkwijze „dubieus” was, desondanks gingen ze ermee door.

Ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) hebben gerommeld met rekensommen en informatie achtergehouden voor de Europese Commissie, om op die manier zoveel mogelijk Nederlandse vissers te laten vissen met pulsvisnetten. Dat meldt de NOS woensdag op basis van stukken die het ministerie vrijgaf via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Een kwart van de Nederlandse vloot (84 schepen) kon op deze manier blijven doorgaan met pulsvissen, terwijl de Commissie in 2010 slechts toestemming wilde geven voor 22 schepen. Bij het pulsvissen worden vissen met stroomstootjes van de bodem gehaald.

De ambtenaren ervoeren druk uit de visserijsector en Tweede Kamer zoveel mogelijk vergunningen los te krijgen, aldus de NOS. Uit e-mailverkeer tussen ambtenaren zou blijken dat men wist dat de rekenmethoden niet volgens de wet waren, en dat EU-lidstaten werden misleid. Ze typeerden deze werkwijze als „dubieus” en „contra legem” (niet-wettelijk), maar hielden dat stil voor de politieke top van het ministerie en de Europese Commissie.

In 2006 was de vloot nog een stuk groter. In 2011 wilden veel ambtenaren niet nog meer pulsvisvergunningen vragen aan Brussel, maar dit werd doorgezet door de top van het ministerie, onder druk van de sector. In de jaren daarna bakkeleiden Nederland en Frankrijk over de omstreden vistechniek, waarna de Europese Unie besloot pulsvisserij aan banden te leggen. Het verbod gaat woensdagnacht in.

Goedkoper

Pulsvissen is efficiënter en goedkoper doordat minder brandstof nodig is vanwege de lichtere netten. Met de methode kan meer vis worden gevangen met minder bijvangst. Dat Nederlandse pulsvissers deze voordelen hadden, stuitte in het buitenland op weerstand. Vooral in Frankrijk roerden belangen- en milieuorganisaties zich, waarna de EU pulsvisserij verbood.

Het ministerie erkent in een reactie dat „de ruime hoeveelheid verstrekte vergunningen voor de pulsvisserij in het verleden ons in het heden niet heeft geholpen om het pulsverbod van tafel te krijgen”. Een woordvoerder van het ministerie van LNV stelt dat het „niet goed is dat interne signalen, die er dus waren, onvoldoende zijn opgepakt”. „Dat alles heeft zich tegen ons gekeerd. We hebben daar een prijs voor betaald.”