Nederland hield informatie achter voor Brussel voor meer pulsvisvergunningen

Wob-documenten Nederlandse ambtenaren wisten dat hun lobbytechniek om meer vergunningen voor pulsvissers te verkrijgen „dubieus” was, toch gingen ze ermee door.
Pulsvissen is een efficiëntere techniek dan andere vismethoden.
Pulsvissen is een efficiëntere techniek dan andere vismethoden. Foto Niels Wenstedt/ANP

Nederlandse ambtenaren van het ministerie van Landbouw hebben gerommeld met rekensommen en informatie achtergehouden voor de Europese Commissie, om sinds 2010 zo veel mogelijk Nederlandse vissers in staat te stellen te vissen met pulsvisnetten, die de vis met stroomstootjes van de bodem haalt. Dat meldt de NOS woensdag op basis van stukken die het ministerie vrijgaf via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De lobby bleek volgens de omroep succesvol: een kwart van de totale Nederlandse vloot (84 schepen) kon tot nu toe blijven doorgaan met pulsvissen, terwijl de Commissie in 2010 aanvankelijk toestemming wilde geven voor slechts 5 procent (22 schepen).

Lees ook: De politiek nam ’t risico, de vissers dachten dat het goed zou komen

De ambtenaren ervoeren druk uit de visserijsector en Tweede Kamer om zoveel mogelijk vergunningen te verkrijgen, aldus de NOS. Uit geopenbaard mailverkeer tussen ambtenaren zou blijken dat men wist dat de rekenmethoden niet volgens de wet waren, en dat EU-lidstaten werden misleid. Ze typeerden de werkwijze als „dubieus” en „contra legem” (niet-wettelijk), maar moesten desondanks de informatie stilhouden voor de politieke top van het ministerie en de Europese Commissie. Het ministerie wist op die manier vergunningen te regelen voor het pulsvissen.

In 2011 wilden veel ambtenaren niet nog meer pulsvisvergunningen vragen aan Brussel, maar dit werd doorgezet door de top van het ministerie, onder druk van de sector. In de jaren daarna bakkeleiden Nederland en Frankrijk over de vistechniek, waarna de Europese Unie besloot om pulsvisserij aan banden te leggen. Het verbod gaat woensdagnacht in.

Pulsvissen is een stuk efficiënter en goedkoper dan andere technieken doordat minder brandstof nodig is vanwege de lichtere netten. Met de methode kan meer vis worden gevangen met minder bijvangst. Dat Nederlandse pulsvissers dankzij de vergunningen efficiënter konden vissen, stuitte in het buitenland op weerstand. Vooral in Frankrijk roerden belangen- en milieuorganisaties zich, waarna de EU pulsvisserij verbood. Het ministerie erkent in een reactie dat „de ruime hoeveelheid verstrekte vergunningen voor de pulsvisserij in het verleden ons in het heden niet heeft geholpen om het pulsverbod van tafel te krijgen”. Een Landbouw-woordvoerder stelt dat het „niet goed is dat interne signalen, die er dus waren, onvoldoende zijn opgepakt”. „Dat alles heeft zich tegen ons gekeerd. We hebben daar een prijs voor betaald.”

Lees ook: Europees Hof wijst verzoek Nederland af: verbod op pulsvissen blijft