Los Angeles roept op tot dragen van mondkapje, ook bij volledig gevaccineerden

De autoriteiten in het Amerikaanse Los Angeles hebben alle inwoners opgeroepen een mondkapje te dragen in openbare binnenruimtes, ook als ze al volledig gevaccineerd zijn. Dat melden Amerikaanse media dinsdagavond lokale tijd. Aanleiding zijn zorgen over de Delta-variant van het coronavirus, die het eerst in India opdook, en besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus.

De autoriteiten vrezen dat ook gevaccineerde mensen het virus mogelijk nog bij zich kunnen dragen en anderen kunnen besmetten. In Nederland zei RIVM-baas Jaap van Dissel daarover vorige week in de Tweede Kamer dat het erop lijkt dat virusoverdracht bij gevaccineerden minder makkelijk gebeurt, maar dat dit nog wel mogelijk is. In Los Angeles is bij 123 mensen de Delta-variant vastgesteld; daarvan waren 110 niet gevaccineerd en drie gedeeltelijk gevaccineerd.

De oproep van de autoriteiten in Los Angeles is in lijn met het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie, die waarschuwt voor de snelle verspreiding van de Delta-variant. Wel druist het beleid in tegen die van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC, die mensen die volledig zijn gevaccineerd, uitzondert van het dragen van een mondkapje.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vanaf vandaag gratis testmogelijkheid voor reis naar het buitenland