Kim Jong-un berispt functionarissen en spreekt van ‘grote crisis’

Leider van Noord-Korea Kim Jong-un dinsdag bij een congres van de Arbeiderspartij in Pyongyang.
Leider van Noord-Korea Kim Jong-un dinsdag bij een congres van de Arbeiderspartij in Pyongyang. Foto STR/KCNA/AFP

Op een bijeenkomst van de Arbeiderspartij heeft de leider van Noord-Korea Kim Jong-un woensdag hoge functionarissen binnen de regering berispt voor mislukkingen bij het voorkomen van de pandemie. Dat heeft geleid tot een „grote crisis” en bracht de mensen en het land in gevaar, stelde Kim volgens staatspersbureau KCNA, aldus Reuters. Hoe deze functionarissen mensen in gevaar zouden zouden hebben gebracht, werd niet genoemd. Noord-Korea heeft nog geen enkel officieel coronageval gemeld. De betrouwbaarheid van deze cijfers wordt in onder meer de Verenigde Staten al langer betwijfeld.

Volgens staatspersbureau KCNA zei de Noord-Koreaanse leider dat hoge functionarissen „belangrijke beslissingen” van de Arbeiderspartij nagelaten hebben. Naast de berispingen zijn andere leden binnen de overheid ontslagen. Of dit ook te maken had met de „mislukkingen” binnen de aanpak van de coronapandemie werd niet gemeld.

Met het sluiten van de grenzen, het voorkomen van samenscholingen en het uitroepen van de noodtoestand heeft Noord-Korea het afgelopen jaar willen voorkomen dat het coronavirus het land binnen zou komen. Deze maatregelen hadden waarschijnlijk grote gevolgen voor de economie en voor de meest kwetsbaren in het land. Zo wees Zuid-Korea in februari dit jaar op een nijpend voedseltekort in het land. Bovendien lukte het internationale hulporganisaties niet om humanitaire hulp te verlenen aan Noord-Korea vanwege de strenge coronamaatregelen.

Lees ook: ‘Noord-Korea provoceert om aandacht van corona en honger af te leiden’ Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Coronablog 30 juni