Hoogtepunt in coronadoden in Rusland, staanconcerten weer toegestaan in Frankrijk

Een proefevenement in Parijs met vijfduizend bezoekers
Een proefevenement in Parijs met vijfduizend bezoekers Foto Ian Langsdon/EPA

Een greep uit het coronanieuws uit het buitenland:

  • In Rusland en Thailand zijn deze week recordaantallen coronadoden geregistreerd sinds het begin van de coronacrisis. In Rusland werden woensdag 669 doden binnen één etmaal gemeld, blijkt uit cijfers van de Russische overheid. De afgelopen twee weken is een piek te zien in het aantal coronadoden. Mogelijke oorzaak is de besmettelijkere Delta-virusvariant die in Rusland om zich heen grijpt. In Thailand werden woensdag 53 dagelijkse coronadoden gemeld, een record. Dat meldt de Thaise overheid woensdag.
  • Ongeveer de helft van alle Australiërs bevindt zich op dit moment in lockdown, schrijft het internationale persbureau Reuters woensdag. Ook zijn miljoenen mensen in Australië gedwongen zich te houden aan beperkende maatregelen, zoals het dragen van mondkapjes. Het aantal mensen in lockdown werd woensdag bereikt toen de plaats Alice Springs, midden in Australië, woensdag een lockdown invoerde. De regering voert de maatregelen grotendeels in om clusters van uitbraken met de Delta-variant van het coronavirus te voorkomen.
  • Concerten met staand publiek zijn vanaf woensdag weer toegestaan in Frankrijk. Bij evenementen met meer dan duizend toeschouwers moeten bezoekers een coronapas laten zien; een bewijs van vaccinatie of een negatief testbewijs. Verder is het dragen van een mondkapje aanbevolen, maar niet verplicht. In Duitsland loopt daarnaast op woensdag om middernacht de landelijke noodremmaatregel af. Deze wet gebruikte de overheid om coronabeperkingen in te voeren in gebieden met meer dan honderd besmettingen op 100.000 mensen in zeven dagen – iets wat deelstaten voorheen zelf mochten bepalen. In mei stelde bondskanselier Angela Merkel overigens dat het mogelijk is dat de noodrem opnieuw ingevoerd wordt indien het aantal coronabesmettingen weer oploopt.
  • Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Website Testenvoorjereis.nl niet toegankelijk door ‘technische uitdaging’