‘Franse politie pakt vrouw op die valpartij in Tour veroorzaakte’

Tour de France De vrouw die met een bord op de weg stond, hangt sowieso een straf van 1.500 euro boven het hoofd. De straf kan hoger uitvallen als renners aanklachten tegen haar indienen.
Tientallen renners kwamen zaterdag ten val doordat de vrouw met het bord in de weg stond.
Tientallen renners kwamen zaterdag ten val doordat de vrouw met het bord in de weg stond. FotoAnne-Christine Poujoulat/EPA

De vrouw die zaterdag bij de eerste etappe van de Tour de France een massale valpartij veroorzaakte, is gearresteerd en wordt mogelijk vervolgd. Ze stond met een bord op de weg en enkele renners uit het peloton konden haar niet meer ontwijken. Na de valpartij vluchtte de vrouw. Inmiddels heeft de politie haar kunnen identificeren en aanhouden, zo melden Franse media woensdag.

Volgens de Franse zender RTL is de vrouw in voorlopige hechtenis genomen. Hoe hoog de strafmaat wordt hangt ervan af of er een aanklacht tegen haar wordt ingediend, bijvoorbeeld door de Duitse renner Jasha Sütterlin, die niet meer verder kon na de valpartij. Dient Sütterlin of een andere renner of wielerploeg geen aanklacht in, dan hangt de vrouw een boete van 1.500 euro boven het hoofd.

Lees ook deze reportage uit de Tour: Russisch roulette op smalle Franse wegen

Zaterdag ging het bij de openingsetappe in de Tour mis toen de vrouw met een kartonnen bord met daarop een tekst voor haar opa en oma midden op de weg stond, met haar rug richting het peloton. Wielrenner Tony Martin (Jumbo-Visma) kon haar niet meer ontwijken en ging onderuit. Hij nam een deel van zijn collega’s mee in de val. De vrouw maakte zich niet lang daarna uit de voeten, waarna de politie een zoekactie begon op basis van getuigengesprekken.

Twitter avatar gcntweet GlobalCyclingNetwork How not to watch a bike race! A crazy fan causes chaos on stage 1 of the Tour de France. https://t.co/nydkPZWvXm