Vanaf juli vaccin beschikbaar voor jongeren vanaf 12 jaar

Jongeren vanaf 12 jaar kunnen vanaf aanstaande vrijdag een afspraak maken voor een coronavaccin. Dat heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) woensdag laten weten. Dinsdag adviseerde de Gezondheidsraad de minister al om het Pfizer-vaccin voor deze doelgroep beschikbaar te stellen. De Jonge noemde dat woensdag een „overtuigend advies” dat laat zien dat het inenten van jongeren volgens hem „evident en onvermijdelijk” is.

Vaccineren van tieners levert volgens De Jonge „directe en indirecte gezondheidswinst” op en draagt bij aan het afremmen van de epidemie. Het oproepen voor vaccinatie gebeurt nog altijd per geboortejaar. Vanaf vrijdag om 10 uur mogen jongeren geboren in 2004 een afspraak maken, in de dagen daarna volgen de jaren 2005, 2006 en zo verder. De Jonge verwacht dat alle jongeren die dat willen „voor het begin van het nieuwe schooljaar” hun eerste prik kunnen krijgen. De tweede prik volgt dan in september, de eerste maand van het nieuwe schooljaar. Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf beslissen of ze een prik willen, tieners tussen de 12 en 16 jaar moeten met hun ouders overleggen.

Dat jongeren al vanaf vrijdag een afspraak kunnen maken is sneller dan verwacht. De minister hield er eerder rekening mee dat zij pas in augustus aan de beurt zouden komen, maar Nederland zit momenteel ruim in de vaccins. Doordat al meer dan 230.000 volwassenen gebruik willen maken van de mogelijkheid om zich met Janssen te laten vaccineren, komen er bijna een half miljoen Pfizer-vaccins vrij. Bij Pfizer zijn namelijk twee prikken nodig, bij Janssen maar een.

Het RIVM rekende eerder uit dat vaccinatie van jongeren het reproductiegetal R met 20 tot 35 procent omlaag zou kunnen brengen. Ook denkt het instituut dat een prik voor iedereen vanaf 12 jaar de kans verkleint dat volwassenen besmet raken en een mogelijke opleving van het coronavirus in de winter in kan dammen. In de Verenigde Staten en Canada worden kinderen vanaf 12 jaar al gevaccineerd met Pfizer/BioNTech. Spanje, Roemenië, Duitsland en Frankrijk zijn van plan dit te gaan doen.

Met medewerking van Pim van den Dool.

Lees de analyse: Positief advies Gezondheidsraad maakt weg vrij voor vaccineren tieners Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vanaf juli vaccin beschikbaar voor kinderen vanaf 12 jaar