Laatste nieuws coronacrisis

Bijna 2.000 Schotse coronabesmettingen door EK-wedstrijden

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op woensdag 30 juni het belangrijkste nieuws over de coronacrisis in Nederland en het buitenland bij. Volg voor de laatste ontwikkelingen het coronablog van donderdag 1 juli.

Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • Er lagen op woensdag nog 296 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, dertien minder dan een dag ervoor. 128 van hen lagen op de intensive care. Verder kwamen er 657 nieuwe meldingen van positieve coronatests binnen bij het RIVM, en geen meldingen van sterfgevallen.
 • Jongeren vanaf 12 jaar kunnen zich vanaf vrijdag laten vaccineren. Voor deze groep is het Pfizer-vaccin beschikbaar. De beslissing om dit beschikbaar te stellen is genomen op advies van de Gezondheidsraad.
 • Vanaf woensdag konden mensen die reizen in juli en augustus en nog niet (volledig) zijn gevaccineerd om zich gratis te laten testen. Dat is mogelijk bij een GGD of bij commerciële partijen. Door problemen met de site kunnen voorlopig echter alleen nog afspraken bij de GGD gemaakt worden.

Volg hier het coronablog van donderdag 1 juli

Alleen nog PCR-tests bij GGD’s

De regionale GGD’s gaan stoppen met het gebruik van antigeentesten, op advies van koepelorganisatie GGD GHOR. Dat heeft een woordvoerder van GGD GHOR laten weten. De organisatie geeft de voorkeur aan PCR-testen boven de antigeentesten, omdat PCR-testen overwegend betrouwbaarder zijn. De uitslag kan van een PCR-test kan wel langer op zich laten wachten.

Nu het aantal mensen dat gevaccineerd is snel toeneemt en er steeds meer personen zijn die besmet zijn geweest met het coronavirus „vraagt het testen van een toenemend aantal gevaccineerden om een gevoeliger testmethode”, aldus GGD GHOR. „De testeigenschappen van een PCR-test zijn beter geschikt om het virus te traceren en nauwlettend te blijven volgen.” Volgens het RIVM is de antigeentest minder gevoelig dan de PCR-test, vooral als er weinig virusdeeltjes aanwezig zijn. Ook de onderzoeksmethode is anders: zo moeten antigeentests na afname test-voor-test door een laborant verwerkt worden, terwijl PCR-tests na afname met veel tegelijkertijd door één laborant gedaan kunnen worden.

Antigeentesten zijn volgens de koepelorganisatie „zeer waardevol” geweest toen het aantal dagelijkse besmettingen nog veel hoger lag en mensen vlug een uitslag nodig hadden. Sommige regio’s gebruiken al enkel PCR-testen, in andere regio’s werden juist meer antigeentesten dan PCR-testen gebruikt. Het is de bedoeling overal zo snel mogelijk te stoppen met antigeentesten, maar volgens een woordvoerster van GGD GHOR Nederland zal dat in de ene regio wat meer tijd kosten dan in de andere. Ze benadrukt dat alle GGD’en er mee bezig zijn; zo stopt de GGD Drenthe bijvoorbeeld donderdag al met het gebruik van antigeentesten. Voor mensen die zich laten testen verandert er weinig: afname van de test gaat nog steeds via keel of neus, het kan alleen langer duren voor de uitslag er is.

Minder dan 300 coronapatiënten in de ziekenhuizen, opnieuw geen sterfgevallen

In de ziekenhuizen liggen momenteel 296 coronapatiënten. Dat zijn dertien mensen minder dan een dag eerder, zo blijkt woensdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. 128 van deze patiënten worden op de intensive care verzorgd. Sinds eind april daalt het aantal mensen in het ziekenhuis als gevolg van het coronavirus gestaag.

Verder registreerde het RIVM het afgelopen etmaal 657 meldingen van positieve coronatests. Het instituut kreeg geen meldingen van sterfgevallen als gevolg van Covid-19; afgelopen zaterdag werd voor het eerst sinds september 24 uur lang geen melding gemaakt van een sterfgevallen als gevolg van het coronavirus.

Lees ook: Geen coronadode gemeld deze zaterdag. Hoe zag de pandemie eruit?

Bijna 2.000 Schotse coronabesmettingen door EK-wedstrijden

In Schotland zijn bijna tweeduizend coronabesmettingen gelinkt aan voetbalfans die gezamenlijk EK-voetbalwedstrijden hebben gekeken. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News op basis van informatie van de Schotse gezondheidsdienst.

Van de 1.991 gevallen die zijn geregistreerd door Public Health Scotland (PHS), zei twee derde dat ze op 18 juni naar Londen waren gereisd om de wedstrijd Engeland - Schotland te kijken. In totaal waren 397 van hen aanwezig bij de wedstrijd in het Wembley Stadium, de rest volgde het duel buiten of in de kroeg. Meer dan vijftig besmettingen zijn volgens de PHS te herleiden naar een fanzone in Glasgow. Vertoningen van de wedstrijden Schotland - Kroatië en Schotland - Tsjechië in het Hampden Park stadion in Glasgow zorgden beide voor bijna veertig besmettingen.

Voorafgaand aan de EK-wedstrijden had de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, fans zonder toegangsbewijs voor de wedstrijd verzocht om niet naar de Engelse hoofdstad af te reizen. De Schotse premier Nicola Sturgeon drukte Schotse fans op het hart zich in elk geval aan de coronamaatregelen te houden. Uit beelden van de Schotten in Londen blijkt dat dat de enthousiaste supporters niet op elk moment is gelukt. Het was 23 jaar geleden dat de Schotse nationale voetbalploeg zich wist te kwalificeren voor een internationaal kampioenschap.

Twitter avatar PoliticsJOE_UK PoliticsJOE Nicola Sturgeon and Sadiq Khan: Do not go to London Scotland: https://t.co/QWJkCE3mUl

WHO: aantal coronabesmettingen wereldwijd gestegen

Het wekelijkse aantal coronabesmettingen wereldwijd is voor het eerst sinds medio april weer gestegen. Vorige week werden er wereldwijd ruim 2,6 miljoen coronabesmettingen geregistreerd, dat is 2,6 procent hoger dan een week eerder, blijkt uit cijfers op het coronadashboard van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De meeste gevallen zijn gemeld in Brazilië, India en Rusland.

Op het Afrikaanse continent groeit het aantal coronagevallen per week het snelst. Afgelopen week was er een een toename van 34,2 procent te zien in Afrikaanse landen. Het aantal gemelde coronagevallen per week stijgt op dit continent al sinds half mei. Het totale aantal bevestigde besmettingen in de Afrikaanse landen ligt met zo’n 4 miljoen gevallen relatief laag. Hoe dat komt is niet bekend. Ter vergelijking: in Europa zijn ruim 55,8 miljoen coronagevallen bevestigd.

Lees ook: Het aantal coronabesmettingen groeit snel in Kenia

Hoogtepunt in coronadoden in Rusland, staanconcerten weer toegestaan in Frankrijk

Een greep uit het coronanieuws uit het buitenland:

 • In Rusland en Thailand zijn deze week recordaantallen coronadoden geregistreerd sinds het begin van de coronacrisis. In Rusland werden woensdag 669 doden binnen één etmaal gemeld, blijkt uit cijfers van de Russische overheid. De afgelopen twee weken is een piek te zien in het aantal coronadoden. Mogelijke oorzaak is de besmettelijkere Delta-virusvariant die in Rusland om zich heen grijpt. In Thailand werden woensdag 53 dagelijkse coronadoden gemeld, een record. Dat meldt de Thaise overheid woensdag.
 • Ongeveer de helft van alle Australiërs bevindt zich op dit moment in lockdown, schrijft het internationale persbureau Reuters woensdag. Ook zijn miljoenen mensen in Australië gedwongen zich te houden aan beperkende maatregelen, zoals het dragen van mondkapjes. Het aantal mensen in lockdown werd woensdag bereikt toen de plaats Alice Springs, midden in Australië, woensdag een lockdown invoerde. De regering voert de maatregelen grotendeels in om clusters van uitbraken met de Delta-variant van het coronavirus te voorkomen.
 • Concerten met staand publiek zijn vanaf woensdag weer toegestaan in Frankrijk. Bij evenementen met meer dan duizend toeschouwers moeten bezoekers een coronapas laten zien; een bewijs van vaccinatie of een negatief testbewijs. Verder is het dragen van een mondkapje aanbevolen, maar niet verplicht. In Duitsland loopt daarnaast op woensdag om middernacht de landelijke noodremmaatregel af. Deze wet gebruikte de overheid om coronabeperkingen in te voeren in gebieden met meer dan honderd besmettingen op 100.000 mensen in zeven dagen – iets wat deelstaten voorheen zelf mochten bepalen. In mei stelde bondskanselier Angela Merkel overigens dat het mogelijk is dat de noodrem opnieuw ingevoerd wordt indien het aantal coronabesmettingen weer oploopt.
 • Een proefevenement in Parijs met vijfduizend bezoekers Foto Ian Langsdon/EPA

Vanaf juli vaccin beschikbaar voor jongeren vanaf 12 jaar

Jongeren vanaf 12 jaar kunnen vanaf aanstaande vrijdag een afspraak maken voor een coronavaccin. Dat heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) woensdag laten weten. Dinsdag adviseerde de Gezondheidsraad de minister al om het Pfizer-vaccin voor deze doelgroep beschikbaar te stellen. De Jonge noemde dat woensdag een „overtuigend advies” dat laat zien dat het inenten van jongeren volgens hem „evident en onvermijdelijk” is.

Vaccineren van tieners levert volgens De Jonge „directe en indirecte gezondheidswinst” op en draagt bij aan het afremmen van de epidemie. Het oproepen voor vaccinatie gebeurt nog altijd per geboortejaar. Vanaf vrijdag om 10 uur mogen jongeren geboren in 2004 een afspraak maken, in de dagen daarna volgen de jaren 2005, 2006 en zo verder. De Jonge verwacht dat alle jongeren die dat willen „voor het begin van het nieuwe schooljaar” hun eerste prik kunnen krijgen. De tweede prik volgt dan in september, de eerste maand van het nieuwe schooljaar. Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf beslissen of ze een prik willen, tieners tussen de 12 en 16 jaar moeten met hun ouders overleggen.

Dat jongeren al vanaf vrijdag een afspraak kunnen maken is sneller dan verwacht. De minister hield er eerder rekening mee dat zij pas in augustus aan de beurt zouden komen, maar Nederland zit momenteel ruim in de vaccins. Doordat al meer dan 230.000 volwassenen gebruik willen maken van de mogelijkheid om zich met Janssen te laten vaccineren, komen er bijna een half miljoen Pfizer-vaccins vrij. Bij Pfizer zijn namelijk twee prikken nodig, bij Janssen maar een.

Het RIVM rekende eerder uit dat vaccinatie van jongeren het reproductiegetal R met 20 tot 35 procent omlaag zou kunnen brengen. Ook denkt het instituut dat een prik voor iedereen vanaf 12 jaar de kans verkleint dat volwassenen besmet raken en een mogelijke opleving van het coronavirus in de winter in kan dammen. In de Verenigde Staten en Canada worden kinderen vanaf 12 jaar al gevaccineerd met Pfizer/BioNTech. Spanje, Roemenië, Duitsland en Frankrijk zijn van plan dit te gaan doen.

Met medewerking van Pim van den Dool.

Lees de analyse: Positief advies Gezondheidsraad maakt weg vrij voor vaccineren tieners

Website Testenvoorjereis.nl nog niet toegankelijk, ‘technische uitdaging’

De website Testenvoorjereis.nl, waarop mensen een online afspraak kunnen maken voor een coronareistest, is woensdag nog niet toegankelijk. „We hebben altijd gezegd dat [de website] technisch een uitdaging is”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het departement dat verantwoordelijk is voor de site, woensdag tegen NRC. Hij zegt ervan uit te gaan dat de website in de loop van de dag in de lucht is. Vooralsnog kan alleen via de GGD een afspraak worden gemaakt voor een gratis reistest.

De technische uitdaging waar het ministerie op doelt, is het koppelen van de commerciële testaanbieders aan de systemen, zoals de CoronaCheck-app en het online afsprakenportaal. Nog niet alle aanbieders zullen woensdag al zijn aangesloten, zij volgen naar verwachting later deze week.

Op Testenvoorjereis.nl moeten mensen online een afspraak kunnen maken voor een gratis coronatest voorafgaand aan een reis naar het buitenland. Deze PCR- of sneltests worden afgenomen bij commerciële aanbieders, waarmee het ministerie in zee is gegaan.

Voor een gratis coronareistest kunnen mensen ook terecht bij de GGD’s. In dat geval kan een afspraak worden gemaakt via een speciaal telefoonnummer 0800-5005. Omdat de website van Testenvoorjereis.nl nog niet toegankelijk is, is het GGD-nummer vooralsnog de enige manier om een afspraak te maken. Van deze mogelijkheid wordt de afgelopen uren dan ook flink gebruikgemaakt, meldde koepelorganisatie GGD GHOR woensdagochtend. De teststraten van Testen voor Toegang mogen niet worden gebruikt voor het reistesten.

Lees ook: Onbezorgd op reis met de CoronaCheck-app? Reken er maar niet op

Reizigers wachten bij de incheckbalie van KLM op Schiphol. Foto Koen van Weel / ANP

Roemenië verkoopt ruim een miljoen Pfizer-vaccins om lage vaccinatiebereidheid

Roemenië is genoodzaakt 1,17 miljoen Pfizer/BioNTech-vaccins aan Denemarken te verkopen, voordat ze over datum gaan. Het probleem is dat steeds minder Roemenen zich willen laten vaccineren tegen het coronavirus. De Deense minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke schrijft dinsdag op Twitter Roemenië het overschot aan vaccins om die reden verkoopt aan Denemarken.

Door de verspreiding van misinformatie over vaccineren en wantrouwen in de overheid stagneert de vaccinatiebereidheid in Roemenië. Het doel om vijf miljoen mensen – ongeveer een kwart van de hele Roemeense bevolking – te vaccineren voor eind mei liep Roemenië net mis. In totaal heeft 24,2 procent van de bevolking eind juni haar eerste prik gehad en is 23,2 procent volledig gevaccineerd, blijkt uit cijfers van Our World in Data.

In Denemarken heeft inmiddels 56,5 procent van de bevolking de eerste coronaprik gehad, blijkt uit de meest actuele cijfers van Our World in Data. Van deze groep is 35,5 procent volledig beschermd.

In de hoofdstad Boekarest ontvangt een Roemeense inwoner haar vaccinatie tegen het coronavirus. Foto Andreea Alexandru/AP

Vandaag laatste dag voor aanvraag vijfde ronde loonondersteuning

Ondernemers die coronanoodsteun willen aanvragen via de NOW-regeling kunnen dat alleen vandaag nog doen. Deze vijfde ronde van loonondersteuning is bedoeld voor ondernemers met minstens 20 procent omzetverlies in de periode van april tot en met juni dit jaar als gevolg van de coronapandemie en de beperkende overheidsmaatregelen. De overheid vergoedt maximaal 85 procent van de loonkosten.

Uitkeringsinstantie UWV meldde begin juni dat ruim 40 procent van alle aanvragen die tot dan toe waren goedgekeurd, waren ingediend door horecaondernemers. Daarna kwamen de meeste verzoeken uit de commerciële dienstverlening, gevolgd door de detailhandel. Gemiddeld leden deze ondernemingen 61 procent omzetverlies, aldus het UWV. De uitkeringsinstantie moet de definitieve verdeling van noodsteun per sector nog bekendmaken.

Deze week bleek dat tienduizenden ondernemers het risico lopen voorgeschoten noodsteun te moeten terugbetalen aan de uitkeringsinstantie, omdat zij geen definitieve berekening hebben aangevraagd. Het gaat om 60 procent van de ondernemers die tussen maart en mei 2020 gebruikmaakten van eerste ronde van NOW. Veel van hen zouden niet weten dat ze de definitieve berekening zelf moeten aanvragen.

Met een definitieve berekening van de loonsom en het omzetverlies bepaalt het UWV of een ondernemer mogelijk te veel tegemoetkoming heeft ontvangen. Dat kan leiden tot een nabetaling of een terugvordering. Als een ondernemer geen definitieve berekening aanvraagt, zal alle ontvangen noodsteun worden teruggevorderd. Een aanvraag indienen voor de definitieve berekening van NOW-1 kan nog tot en met 31 oktober.

Versoepelde reisadviezen voor Denemarken, Letland, Zweden en Athene

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft donderdag het reisadvies voor een aantal EU-landen en -regio’s in een versoepeld. Vakanties worden niet langer ontraden naar Denemarken, Letland, Zweden, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in België en de Griekse hoofdstad Athene. Deze landen en gebieden kleuren van oranje naar geel.

De reisadviezen zijn gebaseerd op een advies van het RIVM. Het rijksinstituut inventariseert daarbij onder meer het aantal coronabesmettingen in een land of regio. Per 1 juli wordt een gebied als oranje aangemerkt als er in twee weken tijd meer dan 200 positieve tests per 100.000 inwoners zijn geregistreerd. Die nieuwe grenswaarde is ook meegewogen in het huidige advies.

Het vasteland van Spanje blijft vooralsnog oranje gekleurd en wordt daarmee beschouwd als zogeheten hoogrisicogebied. Voor oranje gebieden geldt een negatief reisadvies en worden alle niet-noodzakelijke reizen afgeraden. Het aantal coronabesmettingen in Spanje zijn volgens het RIVM nog te hoog. In het advies is ook meegewogen dat onlangs een relatief groot aantal uit Spanje terugkerende vakantiegangers in Nederland positief zijn getest. Ook de regio Groot-Lissabon in Portugal is oranje - de rest van dat Zuid-Europese land is geel.

Mensen genieten van het uitzicht op de Acropolis in het Griekse Athene. Sinds 24 juni is het in Griekenland niet meer verplicht om buiten een mondkapje te dragen. Foto Louisa Gouliamaki/AFP

GGD GHOR meldt grote drukte op telefoonlijn voor reizigerstesten

Het is momenteel „erg druk” op de GGD-telefoonlijn die dient voor het maken van een gratis coronatest voor reizen. Dat meldt koepelorganisatie GGD GHOR woensdagochtend in een bericht op Twitter. Dit telefoonnummer is sinds vandaag bereikbaar en is bedoeld voor mensen die zich willen laten testen voor een reis naar het buitenland. GGD GHOR verzoekt mensen die deze week nog niet op vakantie gaan om op een later moment een afspraak in te plannen.

Het maken van een afspraak voor een gratis coronatest kan momenteel alleen via het speciale telefoonnummer van de GGD, 0800-5005. De website testenvoorjereis.nl, waar mensen online een afspraak zouden moeten kunnen maken, is nog niet bereikbaar. Het is niet bekend wanneer deze website wel toegankelijk is.

Twitter avatar GGDGHORNL GGD GHOR Nederland Momenteel is het erg druk op de nieuwe reizigerslijn. Ga je deze week nog niet op vakantie? Wacht dan met bellen. Op deze manier zorgen we ervoor dat iedereen die deze week wel met vakantie gaat, hun test kan inplannen.

Nederlanders legden in 2020 een derde minder reiskilometers af

Nederlanders legden in 2020 in eigen land 147 miljard kilometers af met de fiets, auto, trein, te voet of een ander vervoersmiddel. Dat is bijna een derde minder dan de 211 miljard kilometer die in 2019 is afgelegd. Er is in het coronajaar meer gewandeld, maar voor alle andere vervoerswijzen nam het aantal gereisde kilometers af. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers over de mobiliteit van de Nederlandse bevolking van 6 jaar of ouder.

De afname van de mobiliteit deed zich voor in de periode dat er vanwege de coronapandemie verschillende maatregelen waren om het aantal reisbewegingen te beperken. Zo werden mensen opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken en waren verschillende bedrijfssectoren langere tijd gesloten. Voor de ‘intelligente lockdown’ was de gemiddelde afgelegde afstand per persoon per dag 34 kilometer. Dat is in de weken erna gedaald naar 12,3 kilometer. Daarna nam het geleidelijk weer toe. Nadat na de zomer opnieuw nieuwe coronamaatregelen ingingen, is de mobiliteit weer afgenomen. De gemiddelde afstand in de laatste weken van 2020 daalde tot iets onder de 20 kilometer per dag.

De cijfers zijn gebaseerd op de antwoorden van bijna 63.000 mensen, maar de onderzoekers hebben ook gekeken naar andere factoren, zoals cijfers van Rijkswaterstaat. De grootste krimp in het aantal afgelegde kilometers deed zich voor bij het openbaar vervoer: dat daalde met 54 procent. Nederlanders zijn vorig jaar meer gaan lopen: 6,6 miljard kilometer, bijna 1,5 miljard meer dan in 2019.

Nederlanders zijn in 2020 meer gaan wandelen door de coronapandemie. Foto Sem van der Wal/ANP

Los Angeles roept op tot dragen van mondkapje, ook bij volledig gevaccineerden

De autoriteiten in het Amerikaanse Los Angeles hebben alle inwoners opgeroepen een mondkapje te dragen in openbare binnenruimtes, ook als ze al volledig gevaccineerd zijn. Dat melden Amerikaanse media dinsdagavond lokale tijd. Aanleiding zijn zorgen over de Delta-variant van het coronavirus, die het eerst in India opdook, en besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus.

De autoriteiten vrezen dat ook gevaccineerde mensen het virus mogelijk nog bij zich kunnen dragen en anderen kunnen besmetten. In Nederland zei RIVM-baas Jaap van Dissel daarover vorige week in de Tweede Kamer dat het erop lijkt dat virusoverdracht bij gevaccineerden minder makkelijk gebeurt, maar dat dit nog wel mogelijk is. In Los Angeles is bij 123 mensen de Delta-variant vastgesteld; daarvan waren 110 niet gevaccineerd en drie gedeeltelijk gevaccineerd.

De oproep van de autoriteiten in Los Angeles is in lijn met het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie, die waarschuwt voor de snelle verspreiding van de Delta-variant. Wel druist het beleid in tegen die van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC, die mensen die volledig zijn gevaccineerd, uitzondert van het dragen van een mondkapje.

Kim Jong-un berispt functionarissen en spreekt van ‘grote crisis’

Op een bijeenkomst van de Arbeiderspartij heeft de leider van Noord-Korea Kim Jong-un woensdag hoge functionarissen binnen de regering berispt voor mislukkingen bij het voorkomen van de pandemie. Dat heeft geleid tot een „grote crisis” en bracht de mensen en het land in gevaar, stelde Kim volgens staatspersbureau KCNA, aldus Reuters. Hoe deze functionarissen mensen in gevaar zouden zouden hebben gebracht, werd niet genoemd. Noord-Korea heeft nog geen enkel officieel coronageval gemeld. De betrouwbaarheid van deze cijfers wordt in onder meer de Verenigde Staten al langer betwijfeld.

Volgens staatspersbureau KCNA zei de Noord-Koreaanse leider dat hoge functionarissen „belangrijke beslissingen” van de Arbeiderspartij nagelaten hebben. Naast de berispingen zijn andere leden binnen de overheid ontslagen. Of dit ook te maken had met de „mislukkingen” binnen de aanpak van de coronapandemie werd niet gemeld.

Met het sluiten van de grenzen, het voorkomen van samenscholingen en het uitroepen van de noodtoestand heeft Noord-Korea het afgelopen jaar willen voorkomen dat het coronavirus het land binnen zou komen. Deze maatregelen hadden waarschijnlijk grote gevolgen voor de economie en voor de meest kwetsbaren in het land. Zo wees Zuid-Korea in februari dit jaar op een nijpend voedseltekort in het land. Bovendien lukte het internationale hulporganisaties niet om humanitaire hulp te verlenen aan Noord-Korea vanwege de strenge coronamaatregelen.

Lees ook: ‘Noord-Korea provoceert om aandacht van corona en honger af te leiden’

Leider van Noord-Korea Kim Jong-un dinsdag bij een congres van de Arbeiderspartij in Pyongyang. Foto STR/KCNA/AFP

Vanaf vandaag gratis testmogelijkheid voor reis naar het buitenland

Vanaf vandaag kan iedereen die dat wil een gratis coronatest inplannen voor een reis naar het buitenland. Deze kosteloze testmogelijkheid is vooralsnog alleen beschikbaar in de maanden juli en augustus en is bedoeld voor mensen die niet (volledig) gevaccineerd zijn of die niet in aanmerking komen voor een zogeheten herstelbewijs. Op zo’n bewijs staat dat iemand maximaal zes maanden geleden hersteld is van een coronabesmetting.

Wat zijn uw ervaringen met het coronapaspoort?

Sinds 1 juli kun je officieel met het coronapaspoort door Europa reizen: een reispas voor iedereen die is gevaccineerd, corona heeft gehad of negatief is getest. De pas staat in de CoronaCheck-app. Voor een artikel willen we graag weten of het werkt en zijn benieuwd naar uw ervaringen.

Uw reactie kan gebruikt worden in een artikel of de redactie kan naar aanleiding van uw antwoord contact met u opnemen. U kunt ons ook anoniem een tip geven. Hier leest u hoe dat werkt.
 1. Laat hier uw antwoord achter: werkte de app naar verwachtig of liep u tegen moeilijkheden aan?

De teststraten bieden zowel PCR- als antigeentesten aan. Het verschilt per land of ook een sneltest wordt geaccepteerd als digitale reispas. Bij een sneltest volgt de uitslag binnen drie uur, bij een PCR-test binnen 24 uur. Met de CoronaCheck-app kan de reispas vanaf 1 juli worden opgevraagd.

Een afspraak voor een gratis coronatest kan maximaal twee weken voor de vertrekdatum worden ingepland. Mensen kunnen zich zowel gratis laten testen voor reisbestemmingen binnen de Europese Unie, als buiten de EU. In ieder land gelden andere toegangsvoorwaarden, dus het is raadzaam om deze voorafgaand te controleren.

Lees ook: Hoe werkt de digitale reispas en kan iedereen die krijgen?

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en het buitenland bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen op dinsdag 29 juni:

 • Het nieuwste economische steunpakket, dat op 1 juli ingaat en tot eind september duurt, wordt ook het laatste. Na vijftien maanden van verlengingen en uitbreidingen begint het kabinet met het afbouwen van de coronasteun.
 • De afgelopen zeven dagen zijn bij het RIVM 26 procent minder positieve tests geregistreerd dan een week eerder, bleek uit de wekelijkse update van het instituut. Op dit moment schat het RIVM dat in Nederland ruim 17.000 besmettelijke personen rondlopen. Daarnaast zijn tussen maandag- en dinsdagochtend geen nieuwe coronapatïenten opgenomen op de intensive care. Dat is voor het eerst sinds oktober.
 • De achterstand bij de GGD-afdelingen is voorbij, waardoor alle gegevens van mensen die zijn gevaccineerd nu zijn opgeslagen in de centrale administratie van het RIVM. Sinds dinsdag kunnen gebruikers in de CoronaCheck-app en op mijn.rivm.nl zien wanneer ze zijn ingeënt en waarmee.
 • De Gezondheidsraad adviseert om alle 12- tot en met 17-jarigen die dat willen, te vaccineren met het BioNTech/Pfizer-vaccin. Dat staat in een advies aan demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). Vaccineren van adolescenten zou „directe en indirecte” gezondheidswinst opleveren.

Lees hier het blog van dinsdag 29 juni terug