Laatste nieuws coronacrisis

Portugal voert in ruim veertig gemeenten opnieuw avondklok in

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Site voor vaccinatiebewijs via huisarts vanaf vrijdag te gebruiken

De website van het ministerie van Volksgezondheid waarop mensen die door de huisarts zijn ingeënt een vaccinatiebewijs kunnen aanvragen, is inmiddels in de lucht en vanaf vrijdag ook te gebruiken. Het portaal had eerder op donderdag beschikbaar moeten zijn, maar liep vertraging op omdat het eerder vandaag nog „niet gereed zou zijn”, aldus de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

„Na een dag onduidelijkheid, foutmeldingen en navragen bij het ministerie van Volksgezondheid, is vanavond dan eindelijk hun portaal voor vaccinatiebewijzen online gegaan”, zo schrijft de huisartsenvereniging. Het ministerie zou donderdagavond bezig zijn „met de laatste technische aanpassingen en checks”.

Via de website www.hkvi.nl kan iedereen die een coronavaccinatie heeft gekregen van de huisarts per vrijdag een QR-code aanmaken. Deze code dient als vaccinatiebewijs om te kunnen reizen en evenementen te kunnen bezoeken. De speciale website voor deze groep gevaccineerden is nodig omdat zij niet in het centrale register van het RIVM zijn opgenomen en zij daarom, in tegenstelling tot mensen die bij de GGD’s zijn geprikt, hun vaccinatiebewijs niet automatisch via de CoronaCheck-app kunnen downloaden.

Een foutmelding van de CoronaCheck-app, waarin mensen hun vaccinatiebewijs kunnen downloaden. Foto Robin Utrecht/ANP

Portugal voert in ruim veertig gemeenten opnieuw avondklok in

In meer dan veertig Portugese gemeenten wordt de avondklok opnieuw ingevoerd om het stijgende aantal coronabesmettingen in het land terug te dringen. Dat heeft de Portugese regering donderdag bekendgemaakt, melden internationale persbureaus. De avondklok gaat vrijdag in en zal tussen 23.00 uur en 05.00 uur gelden in de regio’s waar het risico op besmetting het hoogst is, zoals Lissabon en Porto.

Inwoners van de betreffende gemeenten wordt gevraagd zo veel mogelijk thuis te werken en horecabedrijven moeten uiterlijk om 22.30 uur dicht. In negentien van de gemeenten gelden nog strengere maatregelen: zo moeten alle horeca en niet-essentiële winkels in onder meer Lissabon om 15.30 uur dicht in het weekend. Inwoners van de hoofdstad moeten bovendien een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs overleggen als zij in het weekend hun gemeente uit willen.

In het land, dat ruim 10 miljoen inwoners telt, werden donderdag 2.449 nieuwe positieve coronatests gemeld, het hoogste dagcijfer sinds februari. Vooral de verspreiding van de Deltavariant van het coronavirus zou voor de toename zorgen, volgens de autoriteiten raken momenteel hoofdzakelijk ongevaccineerde jongeren besmet. Ongeveer 31 procent van de Portugese bevolking zou op dit moment ingeënt zijn. 18- tot 29-jarigen zouden vanaf volgende week in aanmerking komen voor een eerste prik.

De verlaten binnenstad van Lissabon november vorig jaar, toen een avondklok van kracht was in het land. Foto Tiago Petinga/EPA

GGD GHOR: vaccinatiemedewerkers bedreigd door complotdenkers

Koepelorganisatie GGD GHOR heeft aangifte gedaan wegens het bedreigen van vaccinatiemedewerkers van de regionale GGD’s. Zeker tien medewerkers zijn bedreigd in een chatgroep opgericht door complotdenkers op berichtendienst Telegram, zo bevestigt een woordvoerder van de GGD GHOR donderdag. De organisatie zag screenshots van de chatgroep in, maar kan niet zeggen hoe het aan deze beelden kwam. „We hopen dat de politie het zeer serieus neemt. Vaccinatiemedewerkers doen goed werk, het kan niet dat ze bedreigd worden”, aldus de woordvoerder.

De namen van de betreffende medewerkers werden gedeeld in de chatgroep De Bataafse Republiek, die ongeveer zevenduizend leden telt en werd opgericht door degenen achter het alternatieve onlinekanaal Red Pill Journal. Daarin werden ook oproepen gedeeld als „ruim deze moordenaars van de straat”, „jagen maar” en „alles kan kapot”. De GGD GHOR-woordvoerder weet niet wie de berichten in de groep plaatste.

Het Red Pill Journal werd opgericht door oud-journalist Micha K., Wouter R. en Joost K. Het Openbaar Ministerie verdenkt de makers van het kanaal ervan complottheoriëen over pedo-netwerken te verspreiden. Ook zou Het Red Pill Journal een belangrijke rol spelen in het bedreigen van publieke figuren, zoals Jaap van Dissel van het RIVM. Van het drietal is enkel Wouter R. opgepakt; hij wordt verdacht van het opjutten van zijn achterban tot het plegen van geweld. Waar Micha K. en Joost K. zich bevinden, is niet bekend.

Lees ook: Coronaprik jaagt ‘wakkere burger’ naar eigen, parallelle samenleving

RIVM registreert 845 positieve coronatests, hoogste aantal in ongeveer 2 weken

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn het afgelopen etmaal 845 meldingen van positieve coronatests geregistreerd. Dat is het hoogste aantal in ongeveer twee weken, blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Woensdag werden er nog 657 coronabesmettingen geteld.

Lees ook: Geen coronadode gemeld deze zaterdag. Hoe zag de pandemie eruit?

Het instituut kreeg drie meldingen van overlijdens door Covid-19 in de afgelopen 24 uur. Dat wil niet zeggen dat al deze personen het afgelopen etmaal zijn overleden, want het kan een tijdje duren voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd. Woensdag werden er geen coronadoden geteld. Afgelopen zaterdag werd voor het eerst sinds september 24 uur lang geen melding gemaakt van sterfgevallen als gevolg van het coronavirus.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt naar 278

Op dit moment liggen er 278 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er achttien minder dan gisteren, zo blijkt donderdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van deze patiënten liggen er 119 op de intensive care, negen minder dan een dag eerder. Het aantal patiënten op reguliere ziekenhuisafdelingen is nu 159, eveneens negen minder dan woensdag.

Nederland doneert AstraZeneca-vaccins aan Indonesië en Kaapverdië

Nederland stuurt de komende tijd coronavaccins naar Kaapverdië, Indonesië en start met de eerste leveringen aan het internationale vaccinprogramma Covax voor armere landen. Dat hebben demissionair ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken, D66) donderdag bekendgemaakt. De donaties van vaccins komen op gang dankzij een levering van ruim één miljoen AstraZeneca-vaccins.

De Kaapverdische eilanden, waar de druk op ziekenhuizen groot is door het coronavirus, kunnen volgende week 150.000 doses van het AstraZeneca-vaccin verwachten. Naar het Covax-programma gaan in eerste instantie 500.000 doses. Dat aantal zal de komende weken „aanzienlijk worden opgevoerd”, aldus de ministers. In het geval van Indonesië gaat het om circa 3 miljoen vaccins die later dit jaar worden geleverd. Het Covax-programma komt zeer moeizaam op gang doordat beloofde leveringen uitblijven. Zo besloot India wegens een grote uitbraak in eigen land om het gros van de 1,1 miljard beloofde doses toch zelf te gebruiken.

Lees ook: Niet vaccineren in Afrika kan als een boemerang op de rest wereld terugslaan

Trage verdeling via Covax

In verschillende Afrikaanse landen is naast boosheid over de oneerlijke verdeling van coronavaccins ook onbegrip over de loze beloften van westerse landen. „De situatie zou heel anders kunnen zijn als we in december van hen hadden gehoord dat deze hulp niet kwam”, zei Strive Masiyiwa, speciaal gezant van de Afrikaanse Unie, donderdag tegen persbureau AP. Hij beschuldigt het bestuur van Covax van het achterhouden van informatie over donoren die hun toezeggingen voor financiering niet zijn nagekomen. Afrika heeft volgens Masiyiwa pas 65 miljoen van de 700 miljoen beloofde vaccindoses ontvangen. Daarvan kwamen er minder dan 50 miljoen doses via Covax.

Nederland doneert in eerste instantie doses van het AstraZeneca-vaccin. Foto Peter Dejong/AP

WHO doet oproep aan EK-speelsteden: houd supporters beter in de gaten

De gaststeden van de laatste wedstrijden op het Europees Kampioenschap voetbal moeten de bewegingen van supporters in, van en naar het stadion beter inventariseren. Dat adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag volgens persbureau AFP. „We moeten verder kijken dan alleen de stadions zelf”, aldus WHO-medewerker Catherine Smallwood.

Supporters van de Engelse nationale ploeg vierden uitbundig feest na de winst op Duitsland. Foto Molly Darlington/Reuters

Woensdag werd bekend dat in Schotland bijna tweeduizend coronabesmettingen gerelateerd zijn aan voetbalsupporters die gezamenlijk EK-wedstrijden bekeken. Van de 1.991 geregistreerde besmettingen zei twee derde dat ze naar Londen waren geweest om naar Engeland - Schotland (0-0) te kijken. In totaal waren 387 van hen aanwezig in het Wembley Stadium. De rest was in de kroeg of buiten.

Ook Finnen die terugkeerden uit St. Petersburg of toeschouwers die in het stadion in Kopenhagen waren, bleken besmet te zijn met de deltavariant van het coronavirus. Smallwood stelde dat gemeenten beter vooraf moeten controleren hoe de supportersstromen de stadions bereiken. De wedstrijden kunnen volgens de WHO leiden tot meer besmettingen. De gezondheidsorganisatie pleit voor meer waakzaamheid bij de fans zelf en de handhavende autoriteiten.

Nog geen vaccinatiebewijs voor mensen die via huisarts zijn gevaccineerd

De website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) waarop mensen die door hun huisarts zijn gevaccineerd een vaccinatiebewijs kunnen aanvragen, is donderdag nog niet bereikbaar. Dat schrijft de Landelijke Huisartsen Vereniging (LVH) in een korte update op hun website. Met zo’n vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app kunnen mensen die volledig gevaccineerd zijn reizen of naar evenementen toe.

Het ministerie kondigde eerder aan dat op 1 juli een website online zou komen waarop deze groep gevaccineerden zich kunnen registreren om „in één keer” een vaccinatiebewijs aan te maken. De site is nodig omdat mensen die bij hun huisarts zijn gevaccineerd niet in het centrale register van het RIVM staan. „VWS meldt ons dat het webportaal nog niet gereed is”, schrijft de huisartsenvereniging.

Wanneer de site toegankelijk is, blijft onduidelijk. „Er wordt hard gewerkt dit portaal zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor u”, staat er op dit moment.

CureVac slechts 48 procent effectief, gevaccineerde toeristen welkom op Thais eiland Phuket

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland:

  • Het coronavaccin van het Duitse bedrijf CureVac is slechts voor 48 procent effectief. Dat blijkt uit de definitieve onderzoeksresultaten. Eerder bleek al dat het vaccin teleurstellende resultaten opleverde. Er deden 40.000 mensen mee aan het testen van het vaccin in Zuid-Amerika en Europa. Het bedrijf verwachtte aan het einde van het jaar vaccins te gaan leveren, maar dat gaat door deze resultaten niet door. De Europese Unie had 450 miljoen doses van het vaccin besteld, met de voorwaarde dat het middel wordt goedgekeurd.
  • Thailand heeft donderdag het recordaantal van 57 doden op één dag geregistreerd. Dat zijn er 4 meer dan een dag eerder, wat toen ook al het hoogste aantal tot dat moment was. Dat meldt persbureau Reuters. Het nieuws komt op de dag dat Thailand de grenzen voorzichtig weer opent voor toeristen. Wie gevaccineerd is, kan zonder in quarantaine te gaan naar Phuket, waar een groot deel van de bewoners ook al ingeënt is. Als na veertien dagen geen coronasymptomen zijn vastgesteld, kunnen de toeristen ook naar andere delen van het land reizen.
  • De coronamaatregelen in de Japanse stad Tokio en de regio eromheen gaan waarschijnlijk verlengd worden. Dat meldt Reuters op basis van regeringsbronnen. Donderdag zijn 714 nieuwe positieve coronatests geregistreerd in Tokio, het hoogste aantal in meer dan een maand. De Olympische Spelen beginnen 23 juli, maar in Tokio en drie nabijgelegen prefecturen gelden nog beperkende coronamaatregelen. Die zouden tot 11 juli van kracht blijven. Als ze verlengd worden, heeft dat gevolgen voor de Spelen. Dan zijn er slechts 5.000 mensen per dag toegestaan in de stadions, in plaats van 10.000.

Het eerste toestel met toeristen op Phuket wordt begroet met waterkanonnen. Foto Jorge Silva/Reuters

’100.000 Nederlanders wachten op restitutie na geannuleerde vliegreis’

Tienduizenden passagiers wachten al maanden op restitutie van hun geannuleerde vliegreis door de coronapandemie. Remco Kuilman, oprichter van Aviclaim, laat weten dat naar schatting op basis van geannuleerde boekingen ruim 100.000 Nederlandse passagiers geld hebben uitstaan bij een luchtvaartmaatschappij. „In totaal moeten er voor tientallen miljoenen openstaan voor terugbetaling”, aldus Kuilman. „Men wacht vanaf het moment van annuleren. Voor sommige passagiers is dat al meer dan een jaar.”

Kuilman zegt dat KLM en Transavia na een „lastige periode van niet betalen” nu „meestal gewoon direct” de gelden terugbetalen. „Maar buitenlandse luchtvaartmaatschappijen als Vueling, Iberia en Lufthansa zijn erg lastig te bereiken voor de consument.” Volgens hem mogen de bedrijven er wettelijk zeven dagen over doen om terug te betalen.

Mogelijk betalen luchtvaartorganisaties die niet uit, omdat ze de door consumenten betaalde inkomsten aanwenden om andere lopende rekeningen te betalen zolang er geen nieuwe boekingen bijkomen. Ook bemiddelaars zijn terughoudend in het uitkeren van restitutiebedragen. „Sommige luchtvaartmaatschappijen storten wel geld naar hen, maar zij sturen dat niet door naar de consument”, aldus de oprichter van Aviclaim. Volgens hem wijzen boekingsplatformen en luchtvaartmaatschappijen vooral naar elkaar als het gaat om uitbetalen.

Lees ook: EU-Rekenkamer: luchtvaartmaatschappijen en overheden lieten passagiers bij pandemie in de kou staan

Verschillende claimorganisaties lieten eerder aan BNR Nieuwsradio weten dat het vooral bij buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die vliegtickets verkopen moeilijk is geld terug te krijgen. Juridisch is het lastig deze bedrijven aan te pakken, aangezien ze niet in Nederland zijn gevestigd en daardoor hier niet voor de rechter kunnen verschijnen.

Ruim 1.600 coronadoden in maart dit jaar, minder dan in februari

In maart 2021 zijn in totaal 1.611 mensen overleden aan Covid-19. Het totaal aantal coronadoden tot en met maart 2021 komt daarmee op 28.741 te staan. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De maandelijkse sterfte aan Covid-19 in maart 2021 ligt bijna 40 procent lager dan een maand eerder. Het is het laagste aantal sinds eind september de tweede coronagolf begon. Ruim 50 procent van het aantal mensen dat in maart aan corona overleed kreeg langdurige zorg, in totaal 499 personen. In februari waren dat er nog 1.333. In februari en maart 2021 is er, net als in voorgaande jaren, een daling te zien in de sterfte aan andere doodsoorzaken dan Covid-19.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) rapporteerde op basis van GGD-meldingen eerder 16.636 mensen die overleden als gevolg van het coronavirus. Dat er zo’n groot verschil zit tussen de cijfers van de twee organisaties heeft volgens het CBS meerdere mogelijke oorzaken. Overledenen van wie niet met een laboratoriumtest is vastgesteld dat ze besmet waren met het coronavirus telt het RIVM bijvoorbeeld niet mee. Ook geldt er voor coronadoden geen meldingsplicht, waardoor veel sterfgevallen nooit als coronadoden bij het RIVM gemeld worden.

Herdenking van coronaslachtoffers in Tilburg op 27 februari 2021. Foto Rob Engelaar/ANP

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en het buitenland bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen op woensdag 30 juni:

  • Er lagen op woensdag nog 296 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, dertien minder dan een dag ervoor. 128 van hen lagen op de intensive care. Verder kwamen er 657 nieuwe meldingen van positieve coronatests binnen bij het RIVM, en geen meldingen van sterfgevallen.
  • Jongeren vanaf 12 jaar kunnen zich vanaf vrijdag laten vaccineren. Voor deze groep is het Pfizer-vaccin beschikbaar. De beslissing om dit beschikbaar te stellen is genomen op advies van de Gezondheidsraad.
  • Vanaf woensdag konden mensen die reizen in juli en augustus en nog niet (volledig) zijn gevaccineerd om zich gratis te laten testen. Dat is mogelijk bij een GGD of bij commerciële partijen. Door problemen met de site kunnen voorlopig echter alleen nog afspraken bij de GGD gemaakt worden.

Lees hier het blog van woensdag 30 juni terug