Bijna 2.000 Schotse coronabesmettingen door EK-wedstrijden

In Schotland zijn bijna tweeduizend coronabesmettingen gelinkt aan voetbalfans die gezamenlijk EK-voetbalwedstrijden hebben gekeken. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News op basis van informatie van de Schotse gezondheidsdienst.

Van de 1.991 gevallen die zijn geregistreerd door Public Health Scotland (PHS), zei twee derde dat ze op 18 juni naar Londen waren gereisd om de wedstrijd Engeland - Schotland te kijken. In totaal waren 397 van hen aanwezig bij de wedstrijd in het Wembley Stadium, de rest volgde het duel buiten of in de kroeg. Meer dan vijftig besmettingen zijn volgens de PHS te herleiden naar een fanzone in Glasgow. Vertoningen van de wedstrijden Schotland - Kroatië en Schotland - Tsjechië in het Hampden Park stadion in Glasgow zorgden beide voor bijna veertig besmettingen.

Voorafgaand aan de EK-wedstrijden had de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, fans zonder toegangsbewijs voor de wedstrijd verzocht om niet naar de Engelse hoofdstad af te reizen. De Schotse premier Nicola Sturgeon drukte Schotse fans op het hart zich in elk geval aan de coronamaatregelen te houden. Uit beelden van de Schotten in Londen blijkt dat dat de enthousiaste supporters niet op elk moment is gelukt. Het was 23 jaar geleden dat de Schotse nationale voetbalploeg zich wist te kwalificeren voor een internationaal kampioenschap.

Twitter avatar PoliticsJOE_UK PoliticsJOE Nicola Sturgeon and Sadiq Khan: Do not go to London Scotland: https://t.co/QWJkCE3mUl
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vanaf juli vaccin beschikbaar voor kinderen vanaf 12 jaar