Alleen nog PCR-tests bij GGD’s

De regionale GGD’s gaan stoppen met het gebruik van antigeentesten, op advies van koepelorganisatie GGD GHOR. Dat heeft een woordvoerder van GGD GHOR laten weten. De organisatie geeft de voorkeur aan PCR-testen boven de antigeentesten, omdat PCR-testen overwegend betrouwbaarder zijn. De uitslag kan van een PCR-test kan wel langer op zich laten wachten.

Nu het aantal mensen dat gevaccineerd is snel toeneemt en er steeds meer personen zijn die besmet zijn geweest met het coronavirus „vraagt het testen van een toenemend aantal gevaccineerden om een gevoeliger testmethode”, aldus GGD GHOR. „De testeigenschappen van een PCR-test zijn beter geschikt om het virus te traceren en nauwlettend te blijven volgen.” Volgens het RIVM is de antigeentest minder gevoelig dan de PCR-test, vooral als er weinig virusdeeltjes aanwezig zijn. Ook de onderzoeksmethode is anders: zo moeten antigeentests na afname test-voor-test door een laborant verwerkt worden, terwijl PCR-tests na afname met veel tegelijkertijd door één laborant gedaan kunnen worden.

Antigeentesten zijn volgens de koepelorganisatie „zeer waardevol” geweest toen het aantal dagelijkse besmettingen nog veel hoger lag en mensen vlug een uitslag nodig hadden. Sommige regio’s gebruiken al enkel PCR-testen, in andere regio’s werden juist meer antigeentesten dan PCR-testen gebruikt. Het is de bedoeling overal zo snel mogelijk te stoppen met antigeentesten, maar volgens een woordvoerster van GGD GHOR Nederland zal dat in de ene regio wat meer tijd kosten dan in de andere. Ze benadrukt dat alle GGD’en er mee bezig zijn; zo stopt de GGD Drenthe bijvoorbeeld donderdag al met het gebruik van antigeentesten. Voor mensen die zich laten testen verandert er weinig: afname van de test gaat nog steeds via keel of neus, het kan alleen langer duren voor de uitslag er is.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vanaf juli vaccin beschikbaar voor kinderen vanaf 12 jaar