Wereldwijd 3 miljard coronaprikken toegediend, Indonesië kampt met hoge besmettingscijfers

Een greep uit de ontwikkelingen rond de coronapandemie in het buitenland:

  • Wereldwijd zijn tot nu toe meer dan 3 miljard coronavaccins toegediend. Dat heeft persbureau AFP berekend op basis van officiële cijfers. Het toedienen van de eerste miljard prikken nam vijf maanden in beslag, de laatste miljard inentingen kostten niet meer dan een maand. Met 1,2 miljard prikken vonden verreweg de meeste inentingen in China plaats. In de top drie staan ook India (329 miljoen prikken) en de Verenigde Staten (324 miljoen prikken). In verhouding tot het aantal inwoners zijn Israël, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten het verst. Zij hebben bijna 60 procent van hun bevolking volledig gevaccineerd.
  • Het is niet de bedoeling dat Duitsland reizigers uit Portugal gaat weren. Daar heeft de Europese Commissie Duitsland op gewezen middels een brief, zegt een woordvoerder van het orgaan tegen persbureau ANP. Eerder deze week kondigde de Duitse regering een inreisverbod aan voor de Portugezen met oog op de Deltavariant. De reisrestrictie is echter in strijd met de afspraken die de EU-lidstaten eerder maakten, aldus de Commissie. Volgens die afspraken moeten de regels rond reizigers binnen de EU zoveel mogelijk worden gelijkgetrokken.
  • Het Indonesische Rode Kruis waarschuwt dinsdag voor een „catastrofe” in het land vanwege een heropleving van het coronavirus door de Deltavariant. Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is „overweldigend” en beademingsapparatuur begint op te raken, meldt de hulporganisatie, voornamelijk in de hoofdstad Jakarta maar ook in andere gebieden. Dagelijks worden in Indonesië momenteel circa 20.000 nieuwe positieve tests gemeld. Minder dan 5 procent van de volwassen populatie is gevaccineerd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Alleen in Zuid-Holland-Zuid is het risiconiveau ‘ernstig’