Welkom in dit blog

Engeland - Duitsland

  • #43
  • Achtste finale
  • Londen (Engeland)

Zweden - Oekraïne

  • #44
  • Achtste finale
  • Glasgow (Schotland)

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vanavond de laatste twee achtste finales, met een kraker in Londen en een duel tussen twee outsiders in Glasgow.

  • In alle voorbeschouwingen op Engeland - Duitsland gaat het over de WK-finale van 1966. De Engelsen wonnen destijds ten koste van de West-Duitsers hun eerste en nog altijd enige grote titel. Regelmatig stond (West-)Duitsland nieuw Engels succes in de weg. Bijvoorbeeld in de halve finale van het EK in 1996, ook op Wembley. Na penalty’s ging Duitsland door, om vervolgens Europees kampioen te worden door een overwinning op Tsjechië. De enige misser in de strafschoppenserie was van Gareth Southgate, de huidige bondscoach van Engeland. De Duitsers overleefden dit EK ternauwernood Groep E, de ‘poule des doods’, door een late gelijkmaker in de laatste wedstrijd tegen Hongarije. Engeland eindigde ongeslagen als eerste in Groep D.
  • Zweden liet in Groep E het sterker geachte Spanje achter zich. Zonder Zlatan Ibrahimovic, die herstelt van een knie-operatie, zouden de Zweden dit jaar zomaar eens hun beste EK-prestatie kunnen evenaren. In 1992, in eigen land, haalden ze de halve finale. Tegen Oekraïne, de nummer drie van Groep C achter Nederland en Oostenrijk, is Zweden in ieder geval favoriet om de kwartfinale te halen. En daarna is in voetbal alles mogelijk. De Oekraïners verloren in hun openingswedstrijd met 3-2 van Oranje, maar bereikten toch voor het eerst de knock-outfase van het EK.
  • Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De laatste achtste finales, met Engeland - Duitsland op Wembley