Tigrayse rebellen nemen Mekelle in

Tigrayse rebellen hebben maandag met een verrassingsoffensief Mekelle ingenomen, de provinciale hoofdstad van Tigray in het noordoosten van Ethiopië. Het Ethiopische leger zou een „verpletterende nederlaag” hebben geleden, aldus een woordvoerder van het Tigray People’s Liberation Front (TPLF) donderdag tegen de BBC. Hij vroeg de internationale gemeenschap om hulp te bieden aan de lokale gemeenschap, omdat „honger is gebruikt als wapen”. Na de val van Mekelle kondigde de Ethiopische regering eenzijdig een staakt-het-vuren af voor Tigray, officieel om humanitaire hulp mogelijk te maken.

De Ethiopische premier Abiy Ahmed stuurde acht maanden geleden het leger naar Tigray, in een poging de opstandige deelstaat onder controle te krijgen. Hoewel het leger Mekelle heroverde, en Abiy Ahmed de overwinning uitriep in Tigray, is de strijd sindsdien doorgegaan, tussen enerzijds rebellen die guerrilla-aanvallen uitvoerden, en anderzijds het leger, geholpen door Eritrese troepen. Bij de strijd vielen duizenden burgerdoden, raakten tienduizenden ontheemd en ontstond honger.

De spanningen tussen Tigrese autoriteiten en de federale overheid begonnen in 2018, toen Abiy Ahmed verkiezingen om het leiderschap van de regerende coalitie won en premier werd. Tot die tijd domineerde de TPLF de regering, hoewel Tigreeërs een minderheid in het land vormen. De Tigreeërs erkenden Abiy niet als leider en hielden eerder dit jaar eigen verkiezingen, nadat Abiy de nationale verkiezingen vanwege de pandemie had uitgesteld. Officiële verkiezingen vonden vorige week in delen van het land alsnog plaats, maar niet in Tigray. (NRC)