Profiel

Soepele VVD’er die altijd vol gas geeft

Bert Wijbenga De loco van Rotterdam wordt de nieuwe burgemeester van Vlaardingen. Hij is voorgedragen om zijn ‘persoonlijkheid en energie’.

Bert WijbengaFoto MARCO DE SWART/ANP
Bert WijbengaFoto MARCO DE SWART/ANP

Maximaal 640 vluchtelingen per jaar kan Rotterdam „verantwoord” opnemen. Het was een opmerkelijk pleidooi van Bert Wijbenga (VVD) begin vorig jaar in NRC. Hij deed het niet als integratiewethouder, maar op ‘persoonlijke titel’, want het was geen college-afspraak. Hij noemde zich wel de eerste wethouder die een quotum benoemde.

Dat is Bert Wijbenga (1964, Haarlem), de huidige locoburgemeester van Rotterdam en de beoogde nieuwe burgemeester van buurgemeente Vlaardingen. Een aimabele en ambitieuze bestuurder, die altijd op zoek is naar een mediamomentje, en vol gas soms even niet op de weg let.

Wijbenga wist dat hij met de gemeenteraad in problemen zou komen over de 640 vluchtelingen. Hij had wel een discussie aangezwengeld en haalde de landelijke radio en televisie. Die zonden helaas ook uit hoe hij uiteindelijk zijn pleidooi officieel moest intrekken – als wethouder dan, niet als persoon.

Uit veertien kandidaten droeg de Vlaardingse raad Wijbenga dinsdag voor als burgemeester. Om „zijn persoonlijkheid en zijn energie” en „ruime ervaring als bestuurder”, aldus het persbericht. Wijbenga is gewend aan een „stevige politieke cultuur”, kent de regio Rijnmond en heeft een groot netwerk. In dat netwerk zit ook minister Cora van Nieuwenhuizen, Wijbenga’s echtgenote.

Lees ook het artikel De nieuwe Ahmed Aboutaleb belooft goed te luisteren

De overstap van Wijbenga, de rechterhand van burgemeester Aboutaleb, kwam als een grote verrassing in het Rotterdamse stadhuis. Eerder deze collegeperiode werd Aboutalebs linkerhand, voormalig raadsgriffier Han van Midden, al burgemeester van Roosendaal.

Wijbenga heeft al even kunnen oefenen: hij verving Aboutaleb eind vorig jaar tijdens diens ziekteverlof. De verwachting is dat Wijbenga in september waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn (VVD) van Vlaardingen kan opvolgen.

Voormalig politiechef

Voor Wijbenga is het een volgende stap in een bestuurlijke carrière. Hij studeerde politicologie in Amsterdam en bestuurskunde in Utrecht. Zijn loopbaan begon bij de politie, waar hij opklom tot hoofdcommissaris en korpschef in Flevoland. Van 2011 tot zijn wethouderschap in 2018 was hij bestuursvoorzitter van de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron: een a-typische plek voor een VVD’er.

Wijbenga heeft het relativerende van een liberaal, maar is ook soepel in de leer zelf: in de gemeenteraad zei hij dat de gemeente niet over het Sinterklaasfeest gaat, achter de schermen forceerde hij een intocht zonder Zwarte Piet.

Als wethouder in Rotterdam kreeg Wijbenga de portefeuilles handhaving, buitenruimte, integratie en samenleven. Geen thema’s waar je publicitair gemakkelijk mee kunt scoren. Aboutaleb trekt veel media-aandacht naar zich toe als voorzitter van de Veiligheidsregio- en driehoek. Alle Rotterdammers balen van volle containers en zwerfvuil. Integratie is een gevoelig thema voor een witte bestuurder van middelbare leeftijd.

Maar met zijn spontane karakter springt Wijbenga er toch uit in het tienkoppige college. Zijn integratiebeleid ‘relax’ bracht wat rust na de vorige collegeperiode met Leefbaar Rotterdam. Hij is het gezicht van de zeven grote stadsprojecten in de coronacrisis – die deels al in gang waren gezet. Als handhaver profileerde hij zich met camera-auto’s om coronamaatregelen te controleren. Ze werden stilletjes van de weg gehaald omdat de privacy niet goed geregeld was.