Sergej Lavrov is klaar met westerse arrogantie

Op sociale media krijgt vooral één bewering uit een artikel van Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, veel aandacht. Volgens Lavrov leren scholieren „in een aantal westerse landen dat Jezus Christus biseksueel was”.

Lavrov, die wel vaker stevig uithaalt naar het Westen, publiceerde zondag een omvangrijk opiniestuk in de Russische krant Kommersant, gevolgd door een Engelstalige versie op maandag in het blad Russia in Global Affairs. Ondanks enkele curieuze terzijdes laat het artikel goed zien hoe de regering-Poetin tegen de wereld aankijkt. Het stuk is een tirade tegen westerse arrogantie en het opdringen van westerse waarden aan andere landen.

Wie na de top van Biden en Poetin op 16 juni in Genève hoopte op (voorzichtig) herstel van de slechte relatie tussen de VS en Rusland kan die hoop maar beter laten varen. Lavrov keert zich tegen de ‘rules-based order’ die de VS, en de EU als trouwe volger, aan de rest van de wereld willen opleggen. Het „historische Westen” heeft de wereld vijfhonderd jaar lang gedomineerd en kan niet accepteren dat die tijd voorbij is. Met de „minachtende houding” tegenover andere landen staat het Westen aan de verkeerde kant van de geschiedenis, aldus Lavrov.

Lees ook deze analyse: Poetin leunt achterover, Biden zit op het puntje van zijn stoel