Rechtszaak

Zes jaar cel en tbs voor vrouw die IS-propagandakanaal beheerde

Yousra L. is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens het beheren van een IS-propagandakanaal. De alleenstaande moeder uit Uithoorn, die via berichtenapp Telegram op „zeer uitgebreide schaal” uitingen van de terreurgroep verspreidde, is schuldig bevonden aan lidmaatschap van IS en opruiing tot het plegen van een terroristische aanslag. De straf valt flink hoger uit dan de eis van justitie. Het Openbaar Ministerie had drie jaar gevangenis en tbs geëist, maar die eis doet volgens de rechtbank „onvoldoende recht aan de ernst van de bewezen verklaarde feiten”. L. hangt het gewelddadige salafistisch gedachtengoed aan, aldus de rechtbank. En door het verspreiden van IS-materiaal maakte ze deel uit van een organisatie die wereldwijd aanslagen pleegt. L. plaatste in het kanaal ‘Greenbirds’ onder meer twee video’s waarin IS-krijgsgevangenen op gruwelijke wijze om het leven worden gebracht. Daarnaast riep ze andere leden op tot het plegen van aanslagen en oorlogsmisdrijven en trainde ze zichzelf en anderen tot het maken van een bomgordel. (NRC)