Ombudsman NPO wil andere criteria voor de komst van nieuwe omroepen

Media

NPO-ombudsman Margo Smit roept de toekomstige minister van Media op de toetsingscriteria voor aspirant-omroepen te herzien. In een interview met NRC spreekt ze haar zorgen uit over de criteria, op basis waarvan iedere vijf jaar wordt vastgesteld of een nieuwe omroep een uitzendvergunning krijgt, en of de bestaande omroepen hun vergunning behouden. Smit: „Het bestel is nu als een gans die van boven volgestopt wordt. Er komen telkens nieuwe omroepen bij, maar er gaat vrijwel nooit een omroep weg.”

Lees het interview met NPO-Ombudsman Margo Smit: ‘Ik kan niet met een kanon naar Hilversum’

:

Demissionair minister Arie Slob (Media, ChristenUnie) moet voor 1 augustus beslissen over de toetreding van Omroep Zwart en Ongehoord Nederland (ON!). Mediatoezichthouder Commissariaat voor de Media, de Raad voor Cultuur en de NPO brachten eind april hun advies uit.

Hoewel Slobs adviseurs uitkomen op een positief advies, stellen ze alle drie vast dat het geven van een gefundeerd advies met de huidige toetsingscriteria niet goed mogelijk is. Niet alleen is moeilijk vast te stellen of omroepen een verrijking zijn voor het bestel, het is wettelijk gezien onmogelijk om omroepen te weigeren die daaraan afbreuk doen.

Ombudsman Margo Smit: „Alleen de grens van 50.000 leden is een hard criterium. Dat is niks, als ik hier de markt op loop heb ik die al bij elkaar.”

Interview Smit C6-7