Oekraïne naar laatste acht door extreem late goal

Artem Dovbyk (rechts) brengt vlak voor het eindsignaal de score voor Oekraïne op 2-1 tegen Zweden, dinsdag in Glasgow.
Artem Dovbyk (rechts) brengt vlak voor het eindsignaal de score voor Oekraïne op 2-1 tegen Zweden, dinsdag in Glasgow. Foto Petr Josek/EPA

Oekraïne is kwartfinalist op het EK. De laagst geklasseerde nummer drie won in de achtste finale na verlenging van Zweden, winnaar van Groep E: 2-1. Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1. In de extra tijd kopte invaller Artem Dovbyk zijn ploeg naar de laatste acht. Oekraïne, dat nooit eerder de knock-outfase van het EK haalde, speelt zaterdag in Rome in de kwartfinale tegen Engeland.

Oekraïne had in Glasgow weinig te verliezen. De ploeg van bondscoach Andrej Sjevtsjenko mocht al blij zijn met een plek bij de laatste zestien. De Oost-Europese formatie verloor in de groepsfase van Nederland (3-2) en Oostenrijk (1-0) en won alleen van het puntloze Noord-Macedonië (2-1).

Zweden haalde 7 punten in de groepsfase, maar de ploeg van bondscoach Janne Andersson kon in het duel met Oekraïne de favorietenrol niet waarmaken. Zweden had een optisch overwicht, maar Oekraïne was gevaarlijker in de omschakeling. Met een schot in de verre hoek zette Oleksandr Zintsjenko in de 27ste minuut zijn ploeg op voorsprong. Emil Forsberg, de grote man bij Zweden dit EK, maakte vlak voor rust gelijk met een van richting veranderd schot.

Na de rust schoot Forsberg eerst op de paal en daarna op de lat. Namens Oekraïne knalde Serchi Sydortsjoek de bal ook op de paal. In de slotfase stuurden beide teams op een verlenging aan. Na een rode kaart voor de Zweed Marcus Danielson in de eerste helft van de verlenging, drong Oekraïne iets meer aan, maar strafschoppen leken onvermijdelijk. Totdat Dovbyk in de 121ste minuut alsnog toesloeg: 2-1. (ANP)

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Engeland en Oekraïne naar kwartfinale