Opinie

NRC pauzeert reacties opiniestukken

Blog hoofdredactie NRC schakelt mogelijkheid om te discussiëren onder opinie-artikelen tijdelijk uit en zoekt naar een nieuw model om debat vorm te geven.
Foto Getty Images

NRC houdt voorlopig op met de mogelijkheid voor abonnees om te reageren op opiniestukken. De reden is een bekend probleem: hoewel er zeker nuttige bijdragen geplaatst worden, en discussies gevoerd worden, ontspoort de discussie te vaak.

Te veel geruzie, ad hominem-argumenten, grof, racistisch en seksistisch taalgebruik. Een discussiemogelijkheid mag nooit een vrijplaats worden waar onfatsoenlijk gedrag de boventoon voert.

Is dit jammer? Ontzettend. Het is voor de hoofdredactie ook een dilemma. Reageren en terugpraten hoort bij een gezonde cultuur van opinie en debat. Tegelijkertijd wil NRC ook dat auteurs opiniestukken kunnen schrijven zonder de vrees uitgescholden te worden. Dat is helaas wel de realiteit. Daarom pauzeren wij op dit moment de reactiemogelijkheden.

Tijdelijk

Dit is een voorlopige maatregel. NRC vindt de mogelijkheid voor lezers om te debatteren over stukken en thema’s belangrijk. Wel is het zaak in de toekomst dat debat beter te begeleiden. Daar gaan we de komende tijd aan werken.