Iron Dome

Zuid-Korea bouwt schild tegen raketten Noord-Korea

Zuid-Korea gaat een luchtafweersysteem bouwen dat Noord-Koreaanse raketten moet kunnen onderscheppen. Het Zuid-Koreaanse Defense Acquisition Program Administration (DAPA) meldt maandag dat de plannen, die 2,89 biljoen won (2,14 miljard euro) kosten, zijn goedgekeurd. In 2035 moet de bouw van het systeem worden voltooid. Volgens internationale persbureaus is het afweergeschut vergelijkbaar met de Israëlische Iron Dome.

Momenteel beschikt Zuid-Korea al over een zogeheten THAAD-afweergeschut, waarmee ballistische raketten uit de lucht kunnen worden gehaald. Met het nieuwe systeem moet het land ook tegen andere zware artillerie van Noord-Korea worden beschermd. Het afweersysteem wordt ontwikkeld met eigen technologie, zo citeren persbureaus een verklaring van DAPA: „Het is bedoeld om onze belangrijkste faciliteiten, militaire en veiligheidsinfrastructuur te beschermen.”

Noord-Korea heeft de meeste van zijn 13.600 artillerieën en meerdere raketwerpers bij de grens neergezet, op hemelsbreed zo’n veertig kilometer afstand van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Naast de bouw van een afweergeschut steekt Zuid-Korea de komende jaren geld in de aanschaf van straaljagers, onbemande vliegtuigen en helikopters. (NRC)

Lees ook dit artikel uit 2020: Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un: binnenkort nieuw ‘strategisch wapen’