FIOD houdt twee verdachten aan om verkopen valse coronatestuitslagen

De FIOD geeft twee mannen aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte, omdat ze vervalste testuitslagen van Covid-19 aanboden. Daarin stond dat iemand niet besmet was met het coronavirus, maar in werkelijkheid was hij of zij niet getest. De mannen zouden de certificaten te koop hebben aangeboden via sociale media, meldt de opsporingsdienst van de Belastingdienst dinsdag. Volgens de FIOD zijn de huizen van de 22-jarige verdachten uit Baarn en Utrecht doorzocht - daarbij is beslag gelegd op computers en mobiele telefoons.

De mannen zouden de vervalste negatieve testuitslagen voor „een paar tientjes” hebben aangeboden op internet. De bedragen die circuleerden waren een stuk lager dan wat commerciële testers vragen. De politie heeft bij een van de mannen anoniem een testuitslag gekocht. De certificaten zien er officieel uit, met stempels, namen en handtekeningen van artsen en laboratoria, aldus de FIOD. De ‘ondertekenaars’ blijken in werkelijkheid niks met de zaak van doen te hebben.

Volgens de FIOD moet uit onderzoek blijken hoe wijdverspreid de fraude is. Vooralsnog „lijkt het te gaan over tientallen verklaringen”. De opsporingsdienst gaat ook op zoek naar kopers van vervalste verklaringen, aangezien ook het gebruik hiervan strafbaar is. Reizen zonder een test te hebben gedaan vormt een potentieel volksgezondheidsrisico.

Lees meer over Testen voor Toegang: Volgend weekend moet het beter gaan met testen Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Zorguitgaven in 2020 gestegen met bijna 9 miljard euro