Engeland maakt einde aan trauma tegen Duitsers op Wembley: 2-0

Harry Kane viert de bevrijdende 2-0 tegen Duitsland, waarmee de overwinning en doorgang naar de kwartfinale zeker is.
Harry Kane viert de bevrijdende 2-0 tegen Duitsland, waarmee de overwinning en doorgang naar de kwartfinale zeker is. Foto Andy Rain / AP Photo

In de achtste finale van het EK heeft Engeland met 2-0 gewonnen van aartsrivaal Duitsland. Zo’n 40.000 supporters zagen hoe Engeland na 46 jaar eindelijk op Wembley van Duitsland wist te winnen, iets wat de voorgaande zeven keer niet gelukt was. De manier waarop was minder enerverend. Een tactisch steekspel op hoog tempo, dat pas in het laatste kwartier ontbrandde.

Vanaf het eerste fluitsignaal hadden de Duitsers het beste van het spel, ze zetten Engeland meteen vast. Al na vijftien minuten had scheidsrechter Danny Makkelie rood kunnen geven aan Declan Rice, die met een vliegende tackle Leon Goretzka onderuit maaide, en daarbij geluk had dat het geen doorgebroken speler betrof. Halverwege de eerste helft kreeg Engeland meer grip op de wedstrijd, maar wederom viel het onvermogen op om spits Harry Kane in stelling te brengen. Toen dat op slag van rust eindelijk lukte, was zijn aanname niet goed en kon Mats Hummels de openingstreffer voorkomen.

Na de rust werd het tempo flink opgeschroefd door de twee ploegen, maar bleef aan beide kanten de verdediging gesloten. Een perfecte volley van Kai Havertz kon worden gekeerd door de Engelse doelman Jordan Pickford. Na 75 minuten openden de Engelsen toch de score: in een aanval die door hemzelf wordt opgezet tikte Raheem Sterling de bal onder keeper Manuel Neuer door. In het Duitse slotoffensief schoot Thomas Müller oog in oog met Pickford de bal links naast het doel, waarop tien minuten na de openingstreffer uitgerekend Kane de Duitse hoop definitief deed sneuvelen. In de kwartfinale treft Engeland de winnaar van Zweden - Oekraïne, de laatste achtste finale die vanaf 21.00 uur wordt gespeeld.

Een laatste conclusie: met de uitschakeling van Frankrijk, Portugal en Duitsland heeft geen enkel land uit de gevreesde poule F de kwartfinales gehaald.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Engeland maakt einde aan Duits trauma op Wembley: 2-0