EK-voetbalblog

Teruglezen: Engeland en Oekraïne naar kwartfinale

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vandaag staan de laatste twee wedstrijden in de achtste finale op het programma.

Dit blog is gesloten

In dit blog deed NRC verslag van de laatste speeldag in de achtste finales, een dag waarop Engeland aartsrivaal Duitsland uitschakelde (2-0) en Oekraïne in de slotminuut van de verlenging toesloeg tegen Zweden (2-1).

De kwartfinales zijn bekend

Engeland 2 - 0 Duitsland

 • #43
 • Achtste finale
 • Londen (Engeland)

Zweden 1 - 2 Oekraïne

 • #44
 • Achtste finale
 • Glasgow (Schotland)

De achtste finales zijn gespeeld, de kwartfinales zijn bekend: Spanje - Zwitserland, België - Italië, Tsjechië - Denemarken en Oekraïne - Engeland. Vrijdag gaat het EK verder.

Oekraïne naar laatste acht door extreem late goal

Oekraïne is kwartfinalist op het EK. De laagst geklasseerde nummer drie won in de achtste finale na verlenging van Zweden, winnaar van Groep E: 2-1. Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1. In de extra tijd kopte invaller Artem Dovbyk zijn ploeg naar de laatste acht. Oekraïne, dat nooit eerder de knock-outfase van het EK haalde, speelt zaterdag in Rome in de kwartfinale tegen Engeland.

Oekraïne had in Glasgow weinig te verliezen. De ploeg van bondscoach Andrej Sjevtsjenko mocht al blij zijn met een plek bij de laatste zestien. De Oost-Europese formatie verloor in de groepsfase van Nederland (3-2) en Oostenrijk (1-0) en won alleen van het puntloze Noord-Macedonië (2-1).

Zweden haalde 7 punten in de groepsfase, maar de ploeg van bondscoach Janne Andersson kon in het duel met Oekraïne de favorietenrol niet waarmaken. Zweden had een optisch overwicht, maar Oekraïne was gevaarlijker in de omschakeling. Met een schot in de verre hoek zette Oleksandr Zintsjenko in de 27ste minuut zijn ploeg op voorsprong. Emil Forsberg, de grote man bij Zweden dit EK, maakte vlak voor rust gelijk met een van richting veranderd schot.

Na de rust schoot Forsberg eerst op de paal en daarna op de lat. Namens Oekraïne knalde Serchi Sydortsjoek de bal ook op de paal. In de slotfase stuurden beide teams op een verlenging aan. Na een rode kaart voor de Zweed Marcus Danielson in de eerste helft van de verlenging, drong Oekraïne iets meer aan, maar strafschoppen leken onvermijdelijk. Totdat Dovbyk in de 121ste minuut alsnog toesloeg: 2-1. (ANP)

Artem Dovbyk (rechts) brengt vlak voor het eindsignaal de score voor Oekraïne op 2-1 tegen Zweden, dinsdag in Glasgow. Foto Petr Josek/EPA

NPO biedt excuses aan voor verkeerde ondertiteling Duits volkslied

De NPO heeft excuses aangeboden voor een fout in de ondertiteling van het Duitse volkslied, voor de voetbalwedstrijd tussen Engeland en Duitsland op het EK. Via pagina 888 was de tekst te zien van het eerste couplet van het lied, dat wegens associaties met nazi-Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer wordt gebruikt.

In de ondertiteling stond, in het Duits, „Deutschland über alles, über alles in der Welt” - een passage uit het eerste couplet van het volkslied, Das Lied der Deutschen. In de naoorlogse periode wordt alleen nog het derde en laatste couplet gebruikt, waarin een nadruk ligt op eenheid, gerechtigheid en vrijheid.

„Het betreft hier een vergissing van een van onze ondertitelaars”, aldus de NPO in een verklaring op Twitter, nadat de fout werd gesignaleerd op sociale media. „We bieden de kijkers die zich hieraan hebben gestoord onze excuses aan.”

Twitter avatar tt888 NPO Ondertiteling TT888 Tijdens de live ondertiteling van het Duitse volkslied bij de EK-wedstrijd Engeland-Duitsland is per abuis het verkeerde couplet weergegeven. Het betreft hier een vergissing van een van onze ondertitelaars. We bieden de kijkers die zich hieraan hebben gestoord onze excuses aan.

Engeland maakt einde aan trauma tegen Duitsers op Wembley: 2-0

In de achtste finale van het EK heeft Engeland met 2-0 gewonnen van aartsrivaal Duitsland. Zo’n 40.000 supporters zagen hoe Engeland na 46 jaar eindelijk op Wembley van Duitsland wist te winnen, iets wat de voorgaande zeven keer niet gelukt was. De manier waarop was minder enerverend. Een tactisch steekspel op hoog tempo, dat pas in het laatste kwartier ontbrandde.

Vanaf het eerste fluitsignaal hadden de Duitsers het beste van het spel, ze zetten Engeland meteen vast. Al na vijftien minuten had scheidsrechter Danny Makkelie rood kunnen geven aan Declan Rice, die met een vliegende tackle Leon Goretzka onderuit maaide, en daarbij geluk had dat het geen doorgebroken speler betrof. Halverwege de eerste helft kreeg Engeland meer grip op de wedstrijd, maar wederom viel het onvermogen op om spits Harry Kane in stelling te brengen. Toen dat op slag van rust eindelijk lukte, was zijn aanname niet goed en kon Mats Hummels de openingstreffer voorkomen.

Na de rust werd het tempo flink opgeschroefd door de twee ploegen, maar bleef aan beide kanten de verdediging gesloten. Een perfecte volley van Kai Havertz kon worden gekeerd door de Engelse doelman Jordan Pickford. Na 75 minuten openden de Engelsen toch de score: in een aanval die door hemzelf wordt opgezet tikte Raheem Sterling de bal onder keeper Manuel Neuer door. In het Duitse slotoffensief schoot Thomas Müller oog in oog met Pickford de bal links naast het doel, waarop tien minuten na de openingstreffer uitgerekend Kane de Duitse hoop definitief deed sneuvelen. In de kwartfinale treft Engeland de winnaar van Zweden - Oekraïne, de laatste achtste finale die vanaf 21.00 uur wordt gespeeld.

Een laatste conclusie: met de uitschakeling van Frankrijk, Portugal en Duitsland heeft geen enkel land uit de gevreesde poule F de kwartfinales gehaald.

Harry Kane viert de bevrijdende 2-0 tegen Duitsland, waarmee de overwinning en doorgang naar de kwartfinale zeker is. Foto Andy Rain / AP Photo

Welkom in dit blog

Engeland - Duitsland

 • #43
 • Achtste finale
 • Londen (Engeland)

Zweden - Oekraïne

 • #44
 • Achtste finale
 • Glasgow (Schotland)

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vanavond de laatste twee achtste finales, met een kraker in Londen en een duel tussen twee outsiders in Glasgow.

 • In alle voorbeschouwingen op Engeland - Duitsland gaat het over de WK-finale van 1966. De Engelsen wonnen destijds ten koste van de West-Duitsers hun eerste en nog altijd enige grote titel. Regelmatig stond (West-)Duitsland nieuw Engels succes in de weg. Bijvoorbeeld in de halve finale van het EK in 1996, ook op Wembley. Na penalty’s ging Duitsland door, om vervolgens Europees kampioen te worden door een overwinning op Tsjechië. De enige misser in de strafschoppenserie was van Gareth Southgate, de huidige bondscoach van Engeland. De Duitsers overleefden dit EK ternauwernood Groep E, de ‘poule des doods’, door een late gelijkmaker in de laatste wedstrijd tegen Hongarije. Engeland eindigde ongeslagen als eerste in Groep D.
 • Zweden liet in Groep E het sterker geachte Spanje achter zich. Zonder Zlatan Ibrahimovic, die herstelt van een knie-operatie, zouden de Zweden dit jaar zomaar eens hun beste EK-prestatie kunnen evenaren. In 1992, in eigen land, haalden ze de halve finale. Tegen Oekraïne, de nummer drie van Groep C achter Nederland en Oostenrijk, is Zweden in ieder geval favoriet om de kwartfinale te halen. En daarna is in voetbal alles mogelijk. De Oekraïners verloren in hun openingswedstrijd met 3-2 van Oranje, maar bereikten toch voor het eerst de knock-outfase van het EK.