Recensie

Recensie Film

Docu rakelt de pijnlijke historie van Tina Turner toch weer op

Documentaire De documentaire ‘Tina’ bevat een recent interview, maar biedt weinig nieuwe inzichten. Wel is er mooi archiefmateriaal, uit zowel haar vroege periode met Ike als haar nog veel succesvollere leven als soloartiest.

Tina Turner tijdens een optreden in Zwitserland in 2009.
Tina Turner tijdens een optreden in Zwitserland in 2009. Foto Steffen Schmidt/EPA

Over het bewogen leven van de charismatische zangeres Tina Turner (1939) zijn al veel films en boeken verschenen: de biopic What’s Love Got to Do with It (1993), de door Joop van den Ende geproduceerde musical Tina (2018) en de door haarzelf en Kurt Loder geschreven biografische bestseller I, Tina (1986). Wat ze gemeen hebben zijn pijnlijke passages over haar huwelijk met Ike Turner, de man die haar een kans gaf maar die haar ook mishandelde. Tina Turner praat daar begrijpelijkerwijs niet graag over, maar dit verleden wordt altijd weer opgerakeld.

Zo ook in de documentaire Tina, waarvan haar echtgenoot Erwin Bach uitvoerend producent is. De film bevat een recent interview met Turner maar is gecentreerd rond bandopnames uit 1981 van een interview met het blad People, waarin zij voor het eerst openlijk sprak over haar zware jaren met Ike.

Lees ook een interview met muziekjournalist Kurt Loder: ‘Wat Tina Turner zingt is altijd doorleefd’

De fans van Tina Turner zullen geen nieuwe inzichten opdoen maar het is vooral jammer dat het nauwelijks gaat over haar stem en haar muziek. Wat maakt haar muzikaal gezien speciaal? Wel bevat Tina mooi archiefmateriaal uit zowel haar rhythm & bluesperiode met Ike Turner (het door Phil Spector geproduceerde ‘River Deep – Mountain High’ en hitsingle ‘Proud Mary’) als miljoenen albums verkopende soloartiest.