Recensie

Recensie

De Croods zijn heerlijk ordinair in vervolgfilm

Animatie ‘De Croods 2’ is een uitbundige, luidruchtige, energieke en felgekleurde animatiefilm over een familie van holbewoners – goed voor anderhalf uur puur plezier.

‘De Croods 2’: uitbundig, luidruchtig, energiek en felgekleurd.
‘De Croods 2’: uitbundig, luidruchtig, energiek en felgekleurd.

De animatiefilms van Pixar zijn beeldbepalend voor het genre. Films van Pixar zijn altijd mooi gemaakt, maar bij elke nieuwe film lijken ze weer een stukje braver, lieflijker en opvoedkundig verantwoord te zijn geworden. De Croods 2 van de concurrende filmstudio DreamWorks komt alleen al daarom als een verademing. De Croods 2 is een uitbundige, luidruchtige, energieke en felgekleurde animatiefilm over personages die misschien gewoon een tikkeltje ordinair zijn. Ze stinken zelfs behoorlijk. Maar de Croods hebben daar wel een goed excuus voor, want ze zijn holbewoners.

In de eerste film uit 2013 was de familie gedwongen om hun donkere hol te verlaten en de wijde wereld in te gaan. Tijdens hun nomadische bestaan stuiten ze in de tweede film op een omheinde paradijstuin. Ze blijken daar niet alleen te zijn: het paradijs is al in gebruik genomen door de rijke, beschaafde en behoorlijk verwaande familie Betterman. Hun rijkdom blijkt wel gebaseerd te zijn op uitbuiting van de omringende natuur.

De Bettermans halen hun neus op voor de Croods en proberen met subtiele en minder subtiele hints de familie zo snel mogelijk weer te lozen. Wat volgt is een soort geanimeerde familie Flodder; een komedie van anderhalf uur, die draait om klassenverschil en snobisme – een onuitputtelijk thema. De geëmancipeerde boodschap (de vrouwen moeten de mannen redden) krijgt gelukkig niet al te veel didactische en pedagogische nadruk. The Croods 2 biedt puur plezier zonder veel pretenties in een vervolgfilm die er mag zijn.