Coronavaccins

Ministerie van Volksgezondheid koopt nog eens zes miljoen Moderna-vaccins

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft nog eens 6 miljoen vaccins van Moderna gekocht. De vaccins worden verdeeld over de vier kwartalen van 2022 geleverd. Dat heeft het ministerie maandag bekendgemaakt. Voor wie de vaccins zijn, is nog niet bekend. Mogelijk zijn de doses voor mensen die pas later beslissen dat ze gevaccineerd willen worden, of voor jongeren in de leeftijdscategorie 12 tot en met 17 jaar oud. Of die laatste groep daadwerkelijk geprikt gaat worden, is nog niet duidelijk – de Gezondheidsraad werkt nog aan een advies. Dit jaar krijgt Nederland al 12 miljoen doses Moderna, waarvan ongeveer 8 miljoen zijn bedoeld voor de huidige vaccinatiecampagne. De overige vaccins, waarvan de houdbaarheid dit jaar verloopt, worden gedoneerd aan „landen die ze hard nodig hebben”, schrijft het ministerie. Naast 6 miljoen doses Moderna wil het ministerie voor 2022 ook nog 17,5 miljoen doses Pfizer, 1 miljoen doses Janssen en meer dan 2 miljoen vaccins van Novavax/Sanofi, dat nog goedgekeurd moet worden, kopen. (NRC)