Bloemen in een kistje – uniek of niet?

Economie en recht Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal civiel recht.

Foto Lemon_tm

Met Blooms out of the Box bedacht Blomma Konzepts een ideaal relatiegeschenk: een kistje, formaat wijnkistje, met een inschuifdeksel met drie gaten. Daarin kunnen drie plantjes, in een kartonnen waterdichte binnenbak. Uiteraard levert Blomma alles: het kistje, de binnenbak en de plantjes. En een gebruiksaanwijzing met handige pictogrammen. Op het kistje kun je het logo van je eigen bedrijf laten zetten.

Ook het bedrijf Greengifts was van het idee gecharmeerd. Eén keer verkocht het een kistje van Blomma door en daarna kwam het met zijn eigen Ecoworld-Box, formaat wijnkistje, met drie gaten en een plastic binnenbak. En met een gebruiksaanwijzing met handige pictogrammen. In aanloop naar zijn eigen box won Greengifts informatie over het kistje in bij de partij die de kistjes voor Blomma grafeert.

Blomma wees Greengifts er vervolgens op dat het voor heel Europa modelrecht op het concept heeft gevestigd. Greengifts gaf aan dat te respecteren. Toch kwam de Ecoworld-Box er en Blomma stapte naar de rechter.

Tegenover de rechtbank Den Haag betoogt Greengifts dat het modelrecht hier niet opgaat, omdat het kistje „als wijnkistje (met inschuifdeksel) verkrijgbaar is bij de groothandel en helemaal niet bijzonder, en de gaten voor de plantenbekertjes zijn er eenvoudig zelf in te maken”. De voorzieningenrechter oordeelt dat het model wel nieuw is en bescherming geniet, „omdat een standaard wijnkistje met inschuifdeksel niet is voorzien van drie ronde openingen in het deksel”. Blomma bindt niet meer apart de strijd aan over de gebruiksaanwijzing van Greengifts met pictogrammen, die ook al erg lijkt op die van Blomma.Greengifts mag zijn Ecoworld-Box niet meer vervaardigen en aanbieden in de Europese Unie en moet wat het nog op voorraad heeft aan Blomma geven of in het bijzijn van Blomma vernietigen.