Beurshandel

‘DeGiro verkoopt effectenorders klanten door aan Duits handelsplatform’

FlatexDeGiro, de grootste online broker van Nederland, verkoopt particuliere effectenorders van miljoenen klanten door aan het Duitse handelsplatform Tradegate. Dat heeft Het Financieele Dagblad maandag bericht.

In Nederland is het niet toegestaan particuliere orders met commissie door te verkopen: een beleggingsbedrijf mag geen vergoeding ontvangen voor de orders van klanten. In Duitsland mag dat wel.

Doorverkopen van klantgegevens kan belangenverstrengeling in de hand werken. Zo zou het kunnen dat de broker de orders niet doorstuurt naar het platform waar zij voor de beste prijs worden uitgevoerd, maar naar de afnemer die het hoogste tarief betaalt. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kan tegenover NRC niet zeggen of DeGiro regels overschrijdt.

Het Duitse Flatex rondde vorige maand de overname van het Nederlandse handelsplatform DeGiro af en maakte een week geleden bekend samen te werken met Tradegate. De 650.000 klanten van DeGiro moesten daarom hun geld op een Duitse rekening zetten. Daardoor beoordeelt niet de Nederlandse AFM, maar de Duitse toezichthouder Bafin de werkwijze. Die interpreteert de Europese regels een stuk ruimer dan de AFM.

De Nederlandse toezichthouder stelt in een reactie niet „in te kunnen gaan op individuele gevallen”. DeGiro was maandagochtend niet bereikbaar voor vragen. Wel constateert AFM een „toenemend gebruik van PFOF (Payment for order flow, ofwel betalen voor orders van klanten) als handelsmodel op de Europese financiële markten”.

Volgens een woordvoerder van de toezichthouder acht de AFM dit „een ongewenste ontwikkeling omdat PFOF kosten verhult en het handelsmodel indruist tegen het beginsel van open en concurrerende markten”.

Hij wijst erop dat Nederland sinds de financiële crisis een provisieverbod kent, waaronder ook deze handelswijze valt.