Afgelopen week opnieuw minder positieve tests, daling vlakt licht af

Ook in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gevaccineerd.
Ook in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gevaccineerd. Foto Bram Petraeus

De afgelopen zeven dagen zijn bij het RIVM in totaal 4.208 positieve tests geregistreerd, 26 procent minder dan een week eerder. Dat blijkt dinsdag uit de wekelijkse update van het instituut. De daling is iets minder hard dan in de twee weken daarvoor, toen het aantal positieve tests met meer dan 35 procent afnam.

Ook het percentage van de afgenomen tests dat positief bleek daalde. Vorige week lag dat op 4,3 procent, nu is dat 3,2 procent. Op dit moment schat het RIVM dat in Nederland ruim 17.000 besmettelijke personen rondlopen, een week eerder waren dat er ruim 26.000. Dit aantal is lastig vast te stellen en is dan ook gebaseerd op een grove schatting.

Het reproductiegetal R, dat staat voor de besmettelijkheid van het virus, ligt volgens de laatste berekening op 0,76. Dit betekent dat 100 mensen die nu Covid-19 hebben samen 76 anderen besmetten, waarmee de besmettingsaantallen dus afnemen. De jongst gemelde R gaat over de situatie op 14 juni en is inmiddels vermoedelijk lager.

Dagcijfers
Verder meldt het RIVM dat van maandag op dinsdag 552 nieuwe positieve tests binnenkwamen. Het is de vierde dag op een rij dat dit aantal onder de zeshonderd uitkomt. Ten opzichte van vorige week dinsdag kregen 148 minder mensen een positieve uitslag.

Het instituut registreerde het afgelopen etmaal vier nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur overleden, deze informatie wordt soms met vertraging doorgegeven. Maandag werden geen sterfgevallen ten gevolge van het virus geregistreerd, zondag was het er één. Zaterdag werd voor het eerst sinds sinds september geen coronadode gemeld.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Jonge: zelftesten ‘huis aan huis verspreiden’ voor vakantiegangers