Vorig jaar grootste daling goederen van en naar de Nederlandse havens sinds 2009

De Rotterdamse haven.
De Rotterdamse haven. Foto ANP / Koen van Weel

De aan- en afvoer van goederen in de Nederlandse havens daalde vorig jaar het sterkst sinds de economische crisis van 2009. In totaal werd 558 miljoen ton aan goederen af- en aangevoerd in de zeehavens; dat is 8,2 procent minder dan in 2019. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het goederenverkeer daalde met name vanwege de coronacrisis, aldus het CBS.

Met name de aanvoer van zogeheten droge bulkgoederen nam vorig jaar af (19,9 procent). Zo was er minder vraag naar steenkool (een afname van 34,7 procent) en ertsen (22,1 procent) vanwege de afgenomen staalproductie in Duitsland. Ook de aan- en afvoer van natte bulkgoederen daalde; zo kwamen er minder olieproducten (een daling van 14,7 procent) en ruwe olie (8,4 procent) binnen.

Vanwege de coronacrisis kwam er volgens het CBS minder olie en diesel binnen, onder meer veroorzaakt doordat wereldwijd minder per auto en vliegtuig gereisd werd door de coronacrisis. Vorig jaar kelderde het wereldwijde olieverbruik en stokte de productie ervan. Daardoor zakte ook de olieprijs in elkaar; een tijd stond de leidende Brent-olieprijs onder de 20 Amerikaanse dollar per vat, het laagste punt sinds 2001.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Coronablog 28 juni