Verdachte: plan voor aanslag op vaccinatielocatie Den Helder was grap

K. zou een aanslag hebben willen plegen op een vaccinatielocatie in het voormalige gemeentehuis van Den Helder.
K. zou een aanslag hebben willen plegen op een vaccinatielocatie in het voormalige gemeentehuis van Den Helder. Foto Ramon van Flymen/EPA

De man die vastzit op verdenking van het beramen van een aanslag op een vaccinatielocatie in Den Helder zegt dat hij nooit daadwerkelijk de intentie heeft gehad om een misdrijf te plegen. De appjes die deze 38-jarige Ralph K. stuurde en die hem in de ogen van justitie verdacht maakten, moeten worden gezien als onderdeel van een uit de hand gelopen grap. Dat betoogde zijn advocaat maandag in de rechtbank in Haarlem, aldus persbureau ANP, dat de zaak bijwoonde. Het Openbaar Ministerie weerspreekt K.’s verklaring. De verdenkingen tegen hem zijn „veel te zwaar” en deze moeten niet worden „gebagatelliseerd”, aldus de officier van justitie.

K., zelf een inwoner van Den Helder, werd op 18 maart aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Volgens het OM wilde hij in zijn eigen woonplaats met een vuurwerkbom een aanslag plegen op het voormalige gemeentehuis, dat momenteel dienstdoet als vaccinatielocatie.

De verdachte had „volop” informatie verzameld over de beveiliging van het pand, waarbij hij meermaals (digitaal) contact had met een beveiliger, aldus justitie. In deze WhatsApp-berichten zou K. onder meer hebben gevraagd om drie portofoons en zou hij hebben geschreven dat hij dacht aan een combinatie van zwaar vuurwerk, een baksteen en benzine. „Die vaccinatiestraat gaat gewoon in de fik”, aldus K. in een van de WhatsApp-gesprekken. Daarnaast hield hij zich bezig met het inzamelen van geld in het kader van „een verzetsactie”, aldus het OM.

De verdediging van K. weerspreekt de verdenkingen tegen hem. De portofoons waren bedoeld voor „een speurtocht met kinderen” en de geldinzamelingsactie was bedoeld voor „een vreedzame spandoekactie”, betoogde zijn advocaat, die de rechtbank heeft gevraagd zijn cliënt vrij te spreken. De rechtbank beslist dinsdag of K. langer moet blijven vastzitten, waarna op 1 oktober een inhoudelijk vonnis volgt.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Opnieuw nul nieuwe coronadoden, ziekenhuisbezetting neemt verder af