Thuiskok.

Sexy groenten

Een tijdlang kwamen er boeken uit met allerlei recepten voor groenteshakes om mensen vooral te bewegen groenten te eten. De ironische gedachte van die shakes is dat groenten alleen te hachelen zijn als je ze tot pulp vermaalt en er van alles aan toevoegt. Dat lijkt me niet echt de manier om liefde voor groenten aan te wakkeren.

Die trend lijkt te zijn gekeerd. Groenten staan weer centraal in al hun eenvoudige glorie. Dat is niet vreemd, gezien de tijdgeest waarin de overmatige consumptie van vlees ter discussie staat en de industriële verwerking van dieren terecht bekritiseerd wordt.

Zeker in Nederland waren groenten lange tijd een soort moetje, vreugdeloos gekookt naast de aardappel en het stuk vlees dat dan de beloning was voor het eten van de groentjes. Maar de tijden en de eetcultuur zijn veranderd. Groenten staan weer centraal als belangrijk, voedzaam en vooral lekker. Ze zijn van saai naar sexy gegaan.

Dat zie je goed in Eat This van Blendbrothers, ofwel Hendrik en Kamiel Buysse. Hendrik werkte als chef bij sterrenrestaurants Oud Sluis en Kromme Watergang en als sommelier en broer Kamiel als barman en mixologist van sterrenrestaurants Pure C en The Jane.

Beiden gaven hun carrière op om samen verder te gaan onder de naam Blendbrothers waarbij ze de wereld rondreizen als culinair adviseurs en cateraars. Nu moet ik zeggen dat hun naam en de titel van het boek me deed vrezen dat het weer om hippe shakes ging, maar dit is een verrassend boek dat draait om echte recepten met echte groenten.

Eat This is onderverdeeld in drie delen: ‘quick’, ‘in-between’ en ‘take your time’. Het zijn makkelijke recepten geïnspireerd door hun werk en alle reizen die ze maakten. Bekende groenten krijgen door andere accenten een geheel nieuwe uitstraling, zoals doperwten met mizuna, paarse basilicum en mierikswortel, komkommer met Thaise yoghurt en postelein en de bekendere met miso gelakte aubergine.

De gerechten staan op zich, kunnen gecombineerd worden met andere recepten in het boek of met vlees of vis voor de liefhebbers.

Na een kort voorwoord begint het koken en daar draait het in het hele boek om. Verfrissend nuchter, zonder overbodig gebabbel. Een hedendaagse ode aan groenten.