Spanje naar kwartfinales na winst op Kroatië

Mikel Oyarzabal viert het vijfde doelpunt van Spanje.
Mikel Oyarzabal viert het vijfde doelpunt van Spanje. Foto Martin Meissner / AP Photo

Spanje is door naar de kwartfinales van het Europees kampioenschap voetbal. De formatie van bondscoach Luis Enrique won in Kopenhagen van Kroatië in een wedstrijd die alle kanten op ging. Na de 3-3 in reguliere speeltijd scoorden Álvaro Morata en Mikel Oyarzabal in extra tijd, waardoor de Spaanse ploeg uiteindelijk wist te winnen met 5-3.

Spanje moest zich aanvankelijk herstellen na een grote blunder van doelman Unai Simón. Pedri speelde van buiten het strafschopgebied terug, waarna Simón de wat stuiterende bal van zijn voet liet springen: 0-1. Toch leken de Spanjaarden niet onder de indruk. Na een moeizaam begin van het toernooi, met gelijke spelen tegen Zweden en Polen, begon Spanje in de laatste groepswedstrijd tegen Slowakije (5-0) beter te spelen. Ongetwijfeld had het te maken met de terugkeer van Sergio Busquets, die daarvoor ontbrak wegens een besmetting met het coronavirus.

Pablo Sarabia maakte nog voor de rust de 1-1, door raak te schieten in de rebound. Chelsea-verdediger César Azpilicueta kopte na bijna een uur de 2-1 binnen, op aangeven van Ferran Torres. Die leek het duel te beslissen door de 3-1 tussen de palen te werken. Tussendoor had Simón met twee reddingen de gelijkmaker voorkomen.

Toch was daarmee de kous niet af. Met een rommelige goal zorgde Mislav Oršić enkele minuten voor tijd voor de 3-2. In blessuretijd sleepte Mario Pašalić er nog een verlenging uit.(ANP)

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Spanje naar kwartfinales na winst op Kroatië