QR-codes voor horeca in Rusland, miljarden euro’s noodsteun in Maleisië

Russen moeten met een QR-code bewijzen dat ze gevaccineerd of negatief getest zijn.
Russen moeten met een QR-code bewijzen dat ze gevaccineerd of negatief getest zijn. Foto Maxim Shipenkov/EPA

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland:

  • In een poging het aantal coronabesmettingen te verminderen, is het voor Russen sinds maandag verplicht om in de horeca te bewijzen dat ze gevaccineerd of immuun zijn tegen het virus, of een negatieve test hebben. Dat kunnen ze doen door het tonen van een QR-code op hun mobiel. Restaurants en cafés kunnen mensen op het terras nog serveren zonder dat ze een bewijs hoeven te laten zien. De maatregel geldt tot zeker 12 juli. Het aantal besmettingen stijgt de laatste tijd in Rusland. Vooral in Moskou is de situatie „extreem”, zei burgemeester Sergej Sobjanin volgens persbureau Reuters. Volgens hem zijn er nog nooit zoveel mensen opgenomen in het ziekenhuis door Covid-19 in het land. Maandag zijn 21.650 nieuwe positieve coronatests geregistreerd in Rusland, waarvan ruim 7.000 in Moskou.
  • Premier Muhyiddin Yassin van Maleisië trekt 36 miljard dollar (30 miljard euro) uit voor een coronasteunpakket. Er komt onder meer geld beschikbaar voor extra subsidies en belastingvoordelen. Ook gaat er meer geld naar het vaccinatieprogramma. De bekendmaking van de steun komt een dag nadat de lockdown in het land is verlengd voor onbepaalde tijd om een hardnekkige uitbraak van het coronavirus aan te pakken. De maatregelen worden pas weer versoepeld als het dagelijkse aantal gerapporteerde nieuwe besmettingen onder de 4.000 is gedaald, meldt persbureau Reuters. Maandag meldde het land 5.218 nieuw positieve coronatests.
  • Zweden versoepelt vanaf donderdag 1 juli de coronamaatregelen, heeft het ministerie van Volksgezondheid maandag bekendgemaakt. Restaurants en cafés hebben geen beperkte openingstijden meer en ook mogen er meer mensen binnen zitten. Het advies om alleen mensen binnen het eigen huishouden te zien, vervalt. Mondkapjes in het openbaar vervoer zijn vanaf donderdag ook niet meer verplicht. Volgens het ministerie zijn deze versoepelingen mogelijk nu de vaccinatiecampagne goed gaat. Meer dan 57 procent van de volwassen Zweedse bevolking heeft minstens één dosis van een vaccin gekregen. 33 procent is volledig gevaccineerd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Politiebonden voeren actie voor minder evenementen