Politiebonden voeren actie voor minder evenementen

Burgemeesters worden voorafgaand aan het beraad aangesproken door vertegenwoordigers van politiebonden.
Burgemeesters worden voorafgaand aan het beraad aangesproken door vertegenwoordigers van politiebonden. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Een aantal politiebonden heeft maandagavond actiegevoerd voor minder evenementen. Dat deden ze voorafgaand aan het laatste Veiligheidsberaad van burgemeesters in Utrecht, meldt persbureau ANP. „Gun ons nu onze rust”, vroegen zij aan de burgemeesters.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP zegt dat politiemensen het niet alleen de komende maanden rustig aan willen doen, maar dat het gaat om een periode van twee tot drie jaar. De problemen spelen volgens hem al langer en hebben niet alleen met de drukte door de coronacrisis te maken. De bonden voelen zich gesteund door de burgemeesters, maar Van de Kamp vraagt zich af hoe lang de burgemeesters de rem erop kunnen houden. Nu worden nog veel evenementen afgeblazen of geven de burgemeesters geen vergunningen af. De capaciteit is een „enorm probleem”, zegt Van de Kamp tegen ANP. Hij maakt zich vooral zorgen om het najaar. „Stel dat het weer misgaat met het virus. Wat dan? Daar zijn we niet gerust op.”

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, komen maandag voorlopig voor de laatste keer samen voor een coronavergadering. Het is niet meer nodig om elke week te vergaderen, nu er zoveel coronamaatregelen zijn versoepeld. De burgemeesters blijven wel onderling contact houden, zodat er zo nodig snel ingegrepen kan worden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Opnieuw nul nieuwe coronadoden, ziekenhuisbezetting neemt verder af