Ministerie VWS koopt nog eens zes miljoen Moderna-vaccins

Foto Kim Kyung-Hoon/Reuters

Het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport heeft nog eens zes miljoen vaccins van Moderna gekocht. De vaccins worden verdeeld over de vier kwartalen van 2022 geleverd, in batches van 750.000. Dat maakte het ministerie op maandagmiddag bekend.

Voor wie de vaccins zijn, is nog niet bekend omdat de vaccinatiestrategie voor komend jaar nog uitgetekend moet worden. Maar mogelijk zijn de doses voor mensen die pas later beslissen dat ze gevaccineerd willen worden, of voor jongeren in de leeftijdscategorie 12 tot en met 17 jaar oud. Of die laatste groep daadwerkelijk geprikt gaat worden, is nog niet duidelijk – de Gezondheidsraad werkt nog aan een advies.

Er is gekozen voor Moderna omdat het vaccin, net als het Pfizer-vaccin, goed beschermt tegen de op dit moment bekende virusvarianten en „waarschijnlijk relatief snel” kan worden aangepast bij de opkomst van een nieuwe variant. Dit jaar nog krijgt Nederland 12 miljoen doses van Moderna, ongeveer 8 miljoen daarvan zijn bedoeld voor de huidige vaccinatiecampagne. De overige vaccins waarvan de houdbaarheid dit jaar verloopt, worden gedoneerd aan „landen die ze hard nodig hebben”, schrijft het ministerie.

Naast 6 miljoen doses Moderna wil het ministerie voor komend jaar ook nog 17,5 miljoen doses van het vaccin van Pfizer/BioNTech binnenhalen, 1 miljoen doses Janssen en meer dan 2 miljoen vaccins van Novavax/Sanofi, dat nog goedgekeurd moet worden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Opnieuw nul nieuwe coronadoden, ziekenhuisbezetting neemt verder af