‘Grote bedrijven houden werknemers nog grotendeels thuis’

Veel bedrijven laten hun werknemers ook na de corona-uitbraak uit huis werken.
Veel bedrijven laten hun werknemers ook na de corona-uitbraak uit huis werken. Foto Sem van der Wal/ANP

Grote werkgevers als Unilever, ABN Amro en ING houden hun werknemers voorlopig nog grotendeels thuis, ondanks de recente verruiming van het thuiswerkadvies. Dat meldt radiozender BNR maandag op basis van een rondgang. Unilever, Aegon en ABN Amro zouden opschalen tot 25 procent van de reguliere bezetting op kantoor, ING tot tien. Achmea wil van de door BNR benaderde bedrijven het snelst weer open; werknemers kunnen nu 30 procent van hun werkweek op het kantoor doorbrengen.

Op 26 juni is het nieuwe thuiswerkadvies ingegaan. Werk thuis, tenzij het niet anders kan, het advies dat sinds maart 2020 heeft gegolden, is vervangen door het advies werknemers 50 procent van hun werkweek op kantoor te laten zijn. Veel bedrijven stellen de werkvloer wel iets meer open dan voor de verruiming, maar nog niet voor de helft.

De meeste corporaties zeggen tegen BNR dat ze liever experimenteren, rustig opbouwen, zodat ze in september kunnen beginnen met halve werkweken op kantoor. Een voorwaarde voor het nieuwe advies is dat werknemers anderhalve meter afstand houden; niet alle kantoren hebben daar nu ruimte voor. Alle bedrijven die BNR sprak, gaven aan dat ze niet meer terug willen naar 100 procent van de bezetting voor de uitbraak van het coronavirus.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vorig jaar grootste daling goederen van en naar de Nederlandse havens sinds 2009