Brieven

Formatie

Dan maar zonder het verscheurde CDA

Foto Bart Maat/ANP

Met stijgende verbazing volg ik de onderhandelingen voor een nieuwe regering. Op de eerste plaats betreft dat de gijzeling die VVD en CDA hanteren met betrekking tot een samenwerking met PvdA en GroenLinks, bevreesd als zij zeggen te zijn voor samenwerking met een links blok. Merkwaardig, omdat beide in het verleden wél samenwerkten met linkse partijen, die getalsmatig veel sterker waren dan die twee nu tezamen. Zeker de VVD heeft bij de recente samenwerking met de PvdA garen gesponnen.

Dat ‘prominente’ VVD’ers bezwaren maken is toch wellicht niet de houding die die partij in haar geheel vertegenwoordigt, gelet op de instelling van een prominent als Ed Nijpels. Liberaler zou zijn met open vizier een samenwerking aan te gaan. Storend is dat CDA-leider Hoekstra in weerwil van een aanzienlijk deel van zijn partij sterk naar rechts aan het trekken is, en daarom de samenwerking afwijst. Weinig aanvaardbaar is dat een persoon die de reputatie van Nederland ernstig beschadigd heeft bij de zuidelijke EU-staten nu nog de vorming van een representatieve regering hier blokkeren kan. Een goede optie lijkt nu te zijn een regering te vormen zonder het vooralsnog verscheurde CDA, maar met het liberale Volt, waardoor wel de gewenste meerderheid gerealiseerd kan worden, en beter dan je uit te leveren aan de rechtse splinterpartijen. Voor Rutte zou dat, gelet op zijn uitlatingen, ook goed uitkomen: zo kan een flinke ‘midden’-partij oppositie voeren, wat hij blijkbaar graag zou willen. Laat het theater en machtsdenken even varen en geef ons eindelijk een volwaardige regering!

Bergen op Zoom