Ethiopische regering kondigt staakt-het-vuren af in Tigray na verlies van hoofdstad

Ethiopië De hoofdstad van Tigray, Mekelle, werd maandag ingenomen door rebellen van het Tigray People’s Liberation Front. Dat leidde tot een voorlopige wapenstilstand.
De Tigrese hoofdstad Mekele gezien door een kogelgat in een ruit.
De Tigrese hoofdstad Mekele gezien door een kogelgat in een ruit. Foto Ben Curtis / AP

De Ethiopische regering heeft een voorlopig staakt-het-vuren afgekondigd in de noordoostelijke regio Tigray. Dat melden internationale persbureaus. De wapenstilstand volgt op de inname van de Tigrese hoofdstad Mekelle door rebellen van het Tigray People’s Liberation Front (TPLF).

Lees ook dit artikel: Stemmen in de schaduw van de oorlog

De troepen van de Ethiopische overheid zouden eerder op maandag volledig zijn verdreven uit de regionale hoofdstad. Daarop zou de tevens verdreven interim-regering van Tigray om een staakt-het-vuren hebben gevraagd aan de regering van premier Abiy Ahmed, zodat humanitaire hulp kan worden geboden aan de slachtoffers in de regio. Ahmed geeft nu met onmiddellijke ingang gehoor aan die oproep.

Duizenden doden, ontheemden en een hongersnood

Premier Abiy Ahmed stuurde acht maanden geleden het leger naar Tigray in een poging de opstandige deelstaat onder controle te krijgen. De komst van het leger was het begin van een strijd tussen rebellengroepen en Ethiopische militairen. Door toedoen van beide kanten vielen duizenden doden, raakten tienduizenden ontheemd en ontstond een hongersnood.

Lees ook dit artikel: Honger wordt in Tigray ingezet als oorlogswapen

De spanningen tussen Tigrese autoriteiten en de federale overheid begonnen in 2018, toen Abiy Ahmed de verkiezingen won. Tot die overwinning had TPLF het voor het zeggen in het land. De Tigreeërs erkennen Abiy niet als leider en hielden eerder dit jaar eigen verkiezingen, nadat Abiy vanwege het coronavirus de nationale verkiezingen had uitgesteld. De officiële verkiezingen werden alsnog maandag gehouden. Het staakt-het-vuren kwam tot stand in afwachting van de uitslag.