EK-voetbalblog

Teruglezen: Zwitserland schakelt wereldkampioen Frankrijk op EK uit

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vanavond staan opnieuw twee wedstrijden in de achtste finale op het programma, met vandaag onder meer Frankrijk en Spanje.

Dit blog is gesloten

Kroatië 3 - 5 Spanje

 • #41
 • Achtste finale
 • Kopenhagen (Denemarken)

Frankrijk 3 - 3* Zwitserland

 • #42
 • Achtste finale
 • Boekarest (Roemenië)

Zwitserland schakelt wereldkampioen Frankrijk op EK uit

In een bizarre wedstrijd heeft Zwitserland bij het EK voor een grote stunt gezorgd door wereldkampioen Frankrijk uit te schakelen. Dat gebeurde in een strafschoppenreeks: 5-4. Na de reguliere speeltijd en de verlenging was de stand 3-3. In de beslissende penaltyserie miste uitgerekend sterspeler Kylian Mbappé de tiende en laatste strafschop.

Vanaf de 55e minuut gebeurde er bij een Zwitserse voorsprong (0-1) van alles in Boekarest. Nadat de Franse doelman Hugo Lloris een Zwitserse strafschop had gekeerd, zorgde Karim Benzema met twee snelle treffers voor een verrassende wending (2-1). Paul Pogba leek het spectaculaire duel een kwartier voor tijd te beslissen (3-1), maar Frankrijk waande zich iets te vroeg zeker van de winst. De Zwitsers dwongen op karakter en kwaliteit alsnog een verlenging af (3-3).

Zwitserland gaf het favoriete Frankrijk verrassend goed partij. Na een kwartier kwam de wereldkampioen voor de derde keer alweer bij dit EK op achterstand. Clément Lenglet liet zich simpel wegzetten door Haris Seferovic, die met een bekeken kopbal doel trof: 0-1.

Zwitserland hield ook na de rust controle over het duel en kreeg een unieke kans om de marge te verdubbelen. Doelman Lloris stopte de strafschop van Ricardo Rodriguez fraai. Benzema, de man die altijd loert op een doelpunt en bijna altijd op de goede plek staat, kwam kort daarna twee keer tot scoren binnen 3 minuten.

Met een schitterende uithaal leek Pogba de definitieve knock-out uit te delen (3-1), maar met opnieuw een rake kopbal bracht Seferovic de spanning terug. Mario Gavranovic dwong met een mooie individuele actie een verlenging af (3-3), maar niet voordat de Franse invaller Kingsley Coman in de extra tijd op de lat had geschoten.

Mbappé miste in de verlenging nog een paar grote kansen en was in de penaltyserie de grote schlemiel. Doelman Yann Sommer, die tijdens het EK vader werd en even terug naar huis ging, redde bekwaam en was daarmee de gevierde man bij het dolblije Zwitserland, dat vrijdag in de kwartfinale tegen Spanje in Sint-Petersburg speelt.

De Franse doelman Hugo Lloris treurt na de uitschakeling tegen Zwitserland. Foto Franck Fife / Reuters

Spanje naar kwartfinales na winst op Kroatië

Spanje is door naar de kwartfinales van het Europees kampioenschap voetbal. De formatie van bondscoach Luis Enrique won in Kopenhagen van Kroatië in een wedstrijd die alle kanten op ging. Na de 3-3 in reguliere speeltijd scoorden Álvaro Morata en Mikel Oyarzabal in extra tijd, waardoor de Spaanse ploeg uiteindelijk wist te winnen met 5-3.

Spanje moest zich aanvankelijk herstellen na een grote blunder van doelman Unai Simón. Pedri speelde van buiten het strafschopgebied terug, waarna Simón de wat stuiterende bal van zijn voet liet springen: 0-1. Toch leken de Spanjaarden niet onder de indruk. Na een moeizaam begin van het toernooi, met gelijke spelen tegen Zweden en Polen, begon Spanje in de laatste groepswedstrijd tegen Slowakije (5-0) beter te spelen. Ongetwijfeld had het te maken met de terugkeer van Sergio Busquets, die daarvoor ontbrak wegens een besmetting met het coronavirus.

Pablo Sarabia maakte nog voor de rust de 1-1, door raak te schieten in de rebound. Chelsea-verdediger César Azpilicueta kopte na bijna een uur de 2-1 binnen, op aangeven van Ferran Torres. Die leek het duel te beslissen door de 3-1 tussen de palen te werken. Tussendoor had Simón met twee reddingen de gelijkmaker voorkomen.

Toch was daarmee de kous niet af. Met een rommelige goal zorgde Mislav Oršić enkele minuten voor tijd voor de 3-2. In blessuretijd sleepte Mario Pašalić er nog een verlenging uit.(ANP)

Mikel Oyarzabal viert het vijfde doelpunt van Spanje. Foto Martin Meissner / AP Photo

Welkom in dit blog

Kroatië - Spanje

 • #41
 • Achtste finale
 • Kopenhagen (Denemarken)

Frankrijk - Zwitserland

 • #42
 • Achtste finale
 • Boekarest (Roemenië)

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vanavond spelen Spanje en Kroatië in Kopenhagen tegen elkaar, voor een plek in de kwartfinales. Daarna is het de beurt aan Frankrijk en Zwitserland in Boekarest.

 • Kroatië haalde in 1996, 2008 en 2016 ook de knock-outfase van het EK, maar verloor telkens. De WK-finalist van 2018 speelt deze maandag zonder Ivan Perisic, die een positieve coronatest afleverde. De aanvaller van Internazionale scoorde al twee keer dit toernooi. Verdediger Dejan Lovren is geschorst. Spanje is op volle sterkte én vol vertrouwen. Na een moeizaam begin tegen Zweden (0-0) en Polen (1-1) werd in de laatste groepswedstrijd met 5-0 gewonnen van Slowakije, ondanks een gemiste strafschop van Alvaro Morata. Bovendien bracht Spanje in september 2018 de Kroaten hun grootste nederlaag ooit toe: in een wedstrijd voor de Nations League werd het toen 6-0.
 • Wereldkampioen Frankrijk overleefde als groepswinnaar de ‘poule des doods’ door gelijk te spelen tegen Hongarije en Portugal, en met miniem verschil te winnen van Duitsland - nota bene door een eigen doelpunt. De ploeg van Didier Deschamps is en blijft de grote favoriet voor de Europese titel en zal zich niet willen blameren tegen Zwitserland, dat op een EK nooit verder kwam dan de achtste finale. Bij de Zwitsers is Xherdan Shakiri een speler om op te letten; na zijn twee doelpunten in het groepsduel met Turkije is de 29-jarige aanvaller van Liverpool met zeven goals topscorer van zijn land op grote toernooien.
 • Lees ook: het EK-voetbalblog van zondag 27 juni