CoronaCheck-app werkt nog altijd niet naar behoren

Foto Bart Maat/ANP

Duizenden mensen ondervinden maandag nog altijd problemen bij het ophalen van een vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app van de overheid. Dat zegt een persvoorlichter van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) desgevraagd. Verantwoordelijk demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) beloofde vrijdag dat het probleem vóór maandag zal zijn opgelost, maar dat streven was volgens de persvoorlichter „iets te optimistisch”.

Bij maximaal 200.000 mensen kan het vaccinatiebewijs in de app niet worden aangemaakt. Het gaat om een groep die een coronabesmetting heeft doorgemaakt en daarna één prik heeft gehad. Onduidelijk is wat precies het defect is, aldus de persvoorlichter, die zegt dat „hard wordt gewerkt” aan een oplossing. De app plukt informatie uit onder meer de systemen van het RIVM en de GGD en combineert deze gegevens voor het creëren van vaccinatiebewijzen. Bij het werken met verschillende systemen is er wel eens sprake van „miscommunicatie”.

Mensen die niet zijn geprikt bij een van de GGD’s maar bij een huisarts, krijgen overigens sowieso momenteel nog een foutmelding in de app. Het ophalen van een vaccinatiebewijs komt voor deze groep per 1 juli beschikbaar.

Vooralsnog hebben grofweg 2 miljoen mensen een vaccinatiebewijs aangemaakt in de CoronaCheck-app, liet De Jonge maandag weten via Twitter. Met zo’n certificaat, die is af te lezen als QR-code, kunnen mensen bijvoorbeeld naar een festival of café zonder zich vooraf te laten testen, en per 1 juli weer reizen binnen de Europese Unie.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Opnieuw nul nieuwe coronadoden, ziekenhuisbezetting neemt verder af