Laatste nieuws coronacrisis

Alleen in Zuid-Holland-Zuid is het risiconiveau ‘ernstig’

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

De pandemie is tanende, de steun nu ook

Het is genoeg geweest, hopen ze. Het nieuwste economische steunpakket, dat op 1 juli ingaat en tot eind september duurt, wordt ook het laatste, schrijven ministers Stef Blok (Economische Zaken), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer. Daarna is het basta. Heel voorzichtig maken ze zelfs nu al een eerste begin met het afbouwen van de steun.

Lees hier het hele artikel over het afbouwen van het coronasteunpakket

Wereldwijd 3 miljard coronaprikken toegediend, Indonesië kampt met hoge besmettingscijfers

Een greep uit de ontwikkelingen rond de coronapandemie in het buitenland:

  • Wereldwijd zijn tot nu toe meer dan 3 miljard coronavaccins toegediend. Dat heeft persbureau AFP berekend op basis van officiële cijfers. Het toedienen van de eerste miljard prikken nam vijf maanden in beslag, de laatste miljard inentingen kostten niet meer dan een maand. Met 1,2 miljard prikken vonden verreweg de meeste inentingen in China plaats. In de top drie staan ook India (329 miljoen prikken) en de Verenigde Staten (324 miljoen prikken). In verhouding tot het aantal inwoners zijn Israël, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten het verst. Zij hebben bijna 60 procent van hun bevolking volledig gevaccineerd.
  • Het is niet de bedoeling dat Duitsland reizigers uit Portugal gaat weren. Daar heeft de Europese Commissie Duitsland op gewezen middels een brief, zegt een woordvoerder van het orgaan tegen persbureau ANP. Eerder deze week kondigde de Duitse regering een inreisverbod aan voor de Portugezen met oog op de Deltavariant. De reisrestrictie is echter in strijd met de afspraken die de EU-lidstaten eerder maakten, aldus de Commissie. Volgens die afspraken moeten de regels rond reizigers binnen de EU zoveel mogelijk worden gelijkgetrokken.
  • Het Indonesische Rode Kruis waarschuwt dinsdag voor een „catastrofe” in het land vanwege een heropleving van het coronavirus door de Deltavariant. Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is „overweldigend” en beademingsapparatuur begint op te raken, meldt de hulporganisatie, voornamelijk in de hoofdstad Jakarta maar ook in andere gebieden. Dagelijks worden in Indonesië momenteel circa 20.000 nieuwe positieve tests gemeld. Minder dan 5 procent van de volwassen populatie is gevaccineerd.

Alleen in Zuid-Holland-Zuid is het risiconiveau ‘ernstig’

Alleen veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid heeft nog het risiconiveau ‘ernstig’. Dat blijkt uit de meest recente update van het coronadashboard dinsdag. Een week geleden stonden vijf regio’s nog op ernstig.

Het risiconiveau daalt omdat er steeds minder besmettingen met het coronavirus zijn en ook het aantal ziekenhuisopnames minder wordt. Onder de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid vallen onder meer de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Gorinchem.

De overheid heeft vier risiconiveaus om aan te duiden in hoeverre het coronavirus in verschillende regio’s zich verspreidt: waakzaam, zorgelijk, ernstig of zeer ernstig. Tien regio’s hebben momenteel de laagste kwalificatie, waaronder de provincies Groningen, Friesland en Limburg-Noord.

Onder de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid vallen onder meer de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Gorinchem. Foto Sem van der Wal/ANP

Afgelopen week opnieuw minder positieve tests, daling vlakt licht af

De afgelopen zeven dagen zijn bij het RIVM in totaal 4.208 positieve tests geregistreerd, 26 procent minder dan een week eerder. Dat blijkt dinsdag uit de wekelijkse update van het instituut. De daling is iets minder hard dan in de twee weken daarvoor, toen het aantal positieve tests met meer dan 35 procent afnam.

Ook het percentage van de afgenomen tests dat positief bleek daalde. Vorige week lag dat op 4,3 procent, nu is dat 3,2 procent. Op dit moment schat het RIVM dat in Nederland ruim 17.000 besmettelijke personen rondlopen, een week eerder waren dat er ruim 26.000. Dit aantal is lastig vast te stellen en is dan ook gebaseerd op een grove schatting.

Het reproductiegetal R, dat staat voor de besmettelijkheid van het virus, ligt volgens de laatste berekening op 0,76. Dit betekent dat 100 mensen die nu Covid-19 hebben samen 76 anderen besmetten, waarmee de besmettingsaantallen dus afnemen. De jongst gemelde R gaat over de situatie op 14 juni en is inmiddels vermoedelijk lager.

Dagcijfers
Verder meldt het RIVM dat van maandag op dinsdag 552 nieuwe positieve tests binnenkwamen. Het is de vierde dag op een rij dat dit aantal onder de zeshonderd uitkomt. Ten opzichte van vorige week dinsdag kregen 148 minder mensen een positieve uitslag.

Het instituut registreerde het afgelopen etmaal vier nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur overleden, deze informatie wordt soms met vertraging doorgegeven. Maandag werden geen sterfgevallen ten gevolge van het virus geregistreerd, zondag was het er één. Zaterdag werd voor het eerst sinds sinds september geen coronadode gemeld.

Ook in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gevaccineerd. Foto Bram Petraeus

In Ierland nog geen volledige heropening, maar sommigen kunnen wel al kroeg in

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

  • De eerste helft van de tocht die de Olympische fakkel aflegt in Tokio, wordt gehouden op wegen die niet voor het publiek toegankelijk zijn. Dat heeft de organisatie van het gastland bekendgemaakt nu Japanse coronacijfers weer op lijken te lopen. De vlam gaat door buitenwijken en eilanden bij Tokio richting het centrum van de stad, voor de ceremonie op 23 juli. Alleen de optocht op de eilanden is toegankelijk voor publiek; of er überhaupt nog toeschouwers naar de vlam kunnen komen wordt binnenkort besloten.
  • Nieuw-Zeeland heropent volgende week de ‘reisbubbel’ met Australië, die zaterdag tijdelijk werd gesloten na uitbraken van de besmettelijke delta-variant in onder meer Sydney. Ook wordt in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington het alertheidsniveau verlaagd, na een week zonder nieuw gerapporteerde corona-besmettingen. Vanaf 5 juli is quarantaine-vrij reizen tussen de twee landen in principe weer mogelijk, zo liet de speciale coronaminister Chris Hipkins weten.
  • Slecht nieuws voor pub-liefhebbers in Ierland die nog geen prik hebben gehad: de algehele heropening van binnenruimten van pubs en restaurants, die stond gepland voor aanstaande maandag, is dinsdag uitgesteld. Voor wie volledig is gevaccineerd of kan aantonen het virus al gehad te hebben, wordt een uitzondering gemaakt. De regering in Dublin neemt de maatregelen vanwege de oprukkende Deltavariant. Ierland is het eerste Europese land dat op deze manier onderscheid maakt.

LCPS: in afgelopen etmaal kwam geen enkele coronapatiënt op IC terecht

Het afgelopen etmaal is geen enkele nieuwe coronapatiënt opgenomen op de intensive care. Dat blijkt dinsdag uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is voor het eerst sinds die organisatie de cijfers bijhoudt, half oktober, dat er geen nieuwe IC-opnames zijn gemeld. Volgens persbureau ANP waren op 29 juli 2020 voor het laatst geen nieuwe opnames op de IC’s - toen werd nog gebruikgemaakt van rapportages van Stichting NICE.

Op dit moment liggen 309 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Op de reguliere afdelingen liggen 182 mensen met Covid-19, 7 minder dan een dag eerder. Op de IC’s zijn er nog 127 Covid-gevallen, een afname van 15.

De Jonge: zelftesten ‘huis aan huis verspreiden’ voor vakantiegangers

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) roept alle vakantiegangers op om zich na terugkeer te laten testen op het coronavirus. De Jonge zegt zelftesten „huis aan huis” te willen verspreiden om de testbereidheid te stimuleren. Als mensen na hun terugkeer naar kantoor of school gaan, moeten ze zich vooraf laten testen, adviseert de minister.

De Jonge sprak dinsdag tegen persbureau ANP de hoop uit dat vooral jongeren zich laten testen. Zij vormen volgens de minister de grootste risicogroep. Hij hoopt dat zij zich bij de GGD laten testen, omdat het risico op een besmetting met de deltavariant bij hen het grootst is. Andere vakantiegangers kunnen een zelftest doen voor ze naar hun werk of school gaan.

De Jonge: defect in CoronaCheck-app opgelost

Alle gegevens van mensen die door GGD-afdelingen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, zijn inmiddels opgeslagen in de centrale administratie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Er was sprake van een achterstand bij het doorgeven van de informatie, maar die is inmiddels weggewerkt. Dat laat de landelijke koepel GGD GHOR dinsdag weten.

De data van honderdduizenden gevaccineerden waren vorige week nog niet binnen bij het RIVM. Vanaf vandaag kunnen alle Nederlanders in de CoronaCheck-app en op mijn.rivm.nl zien wanneer ze zijn ingeënt en waarmee.

Bovendien meldt demissionair minister Hugo de Jonge dat mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus en daardoor voldoende beschermd zijn na één prik, hun vaccinatiebewijs kunnen aanmaken in de CoronaCheck-app. Met het vaccinatiebewijs krijgen bezoekers toegang tot bepaalde publieksevenementen en kunnen ze een internationale reis maken.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Goed nieuws voor mensen die corona hebben gehad en daarom één prik kregen van de GGD. Ook zij kunnen nu een vaccinatiebewijs aanmaken in de CoronaCheck-app. De bug is namelijk opgelost! Haal wel even opnieuw je vaccinatiegegevens op in de app.👉 https://t.co/Y2XSecvHIF https://t.co/P53Rdk4T4r

Gezondheidsraad: stel vaccins ook beschikbaar aan kinderen vanaf 12 jaar

Alle 12- tot en met 17-jarigen die dat willen, zouden gevaccineerd moeten kunnen worden met het BioNtech/Pfizer-vaccin. Dat schrijft de Gezondheidsraad dinsdag in een advies aan demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA), op basis van „een uitgebreide ethische en juridische afweging”. Vaccineren van adolescenten zou „directe en indirecte gezondheidswinst” opleveren en bijdragen aan het afremmen van de epidemie.

Zo vermindert een inenting bij tieners de kans op ziekte als gevolg van het coronavirus, aldus de raad. Want hoewel Covid-19 bij kinderen en adolescenten doorgaans mild verloopt, kan het in zeldzame gevallen leiden tot ernstige ontstekingsreacties of een langdurige nasleep (long-Covid).

Naast directe gezondheidswinst, kan vaccineren volgens de instantie ook indirect voordelig zijn voor adolescenten. Als een tiener niet wordt besmet met het coronavirus, kan hij of zij het virus vanzelfsprekend ook niet overdragen aan anderen. Hierdoor neemt de kans op een nieuwe besmettingsgolf af, evenals op de beperkende overheidsmaatregelen die eventueel daarop zouden volgen. Zo kan mogelijk worden voorkomen dat de scholen opnieuw de deuren moeten sluiten. De Gezondheidsraad heeft dat in het advies „zwaar meegewogen”, zei voorzitter Bart-Jan Kullberg in een toelichting.

Lees ook: Op het Fortes Lyceum lopen de meningen over vaccineren nogal uiteen

Hele samenleving
Het inenten van adolescenten is niet alleen voor de tieners zelf voordelig maar voor de gehele samenleving, zo staat in het advies. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kan vaccinatie van deze groep bijdragen aan het indammen van een mogelijke opleving van het coronavirus in de winter en op die manier ook de kans verkleinen dat volwassenen ziek worden. Het reproductiegetal R zou met het inenten van tieners met 20 tot 35 procent omlaag kunnen worden gebracht, berekende het RIVM.

Toch biedt het vaccineren van deze tieners volgens de raad niet louter voordelen. Het BioNTech/Pfizer-vaccin kan, net als alle geneesmiddelen, bijwerkingen geven. De meeste van deze bijwerkingen zijn „matig van ernst” en verdwijnen na enkele dagen. Maar vanuit het buitenland zijn er ook aanwijzingen dat het vaccin bij tieners en jongvolwassenen kan leiden tot een ontsteking van de hartspier (myocarditis) of een ontsteking van het hartzakje (pericarditis). Het EMA onderzoekt die mogelijke verbanden. Deze aandoeningen komen overigens ook voor bij een infectie met het coronavirus zelf en zijn voor de Gezondheidsraad onvoldoende reden om vaccinatie bij 12- tot en met 17-jarigen af te raden.

Het BioNTech/Pfizer-vaccin is eind mei door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) goedgekeurd voor het prikken van mensen vanaf twaalf jaar. De Jonge vroeg de raad te onderzoeken of dat ook wenselijk is. Eerder adviseerde de instantie al om 12- tot en met 17-jarigen met een medisch risico te vaccineren, dinsdag klinkt datzelfde advies voor gezonde kinderen van die leeftijden.

Met medewerking van Pim van den Dool.

Een vaccinatielocatie in Wijk bij Duurstede. Foto Robin Utrecht/Hollandse Hoogte

FIOD houdt twee verdachten aan om verkopen valse coronatestuitslagen

De FIOD geeft twee mannen aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte, omdat ze vervalste testuitslagen van Covid-19 aanboden. Daarin stond dat iemand niet besmet was met het coronavirus, maar in werkelijkheid was hij of zij niet getest. De mannen zouden de certificaten te koop hebben aangeboden via sociale media, meldt de opsporingsdienst van de Belastingdienst dinsdag. Volgens de FIOD zijn de huizen van de 22-jarige verdachten uit Baarn en Utrecht doorzocht - daarbij is beslag gelegd op computers en mobiele telefoons.

De mannen zouden de vervalste negatieve testuitslagen voor „een paar tientjes” hebben aangeboden op internet. De bedragen die circuleerden waren een stuk lager dan wat commerciële testers vragen. De politie heeft bij een van de mannen anoniem een testuitslag gekocht. De certificaten zien er officieel uit, met stempels, namen en handtekeningen van artsen en laboratoria, aldus de FIOD. De ‘ondertekenaars’ blijken in werkelijkheid niks met de zaak van doen te hebben.

Volgens de FIOD moet uit onderzoek blijken hoe wijdverspreid de fraude is. Vooralsnog „lijkt het te gaan over tientallen verklaringen”. De opsporingsdienst gaat ook op zoek naar kopers van vervalste verklaringen, aangezien ook het gebruik hiervan strafbaar is. Reizen zonder een test te hebben gedaan vormt een potentieel volksgezondheidsrisico.

Lees meer over Testen voor Toegang: Volgend weekend moet het beter gaan met testen

Zorguitgaven in 2020 gestegen met bijna 9 miljard euro

In Nederland is vorig jaar 116 miljard euro uitgegeven aan de zorg, een stijging van 8,3 procent ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat benadrukt dat het gaat om een schatting. Dat in 2020 8,9 miljard euro meer aan de zorg is uitgegeven dan in 2019 komt met name door de coronacrisis.

Zo is naar schatting 4,1 miljard euro uitgegeven aan financiële steun voor zorgaanbieders die omzet misliepen doordat reguliere zorg wegviel. Daarnaast was de bonus die zorgmedewerkers afgelopen jaar kregen goed voor 2,1 miljard euro. Andere coronagerelateerde zaken, zoals het inkopen van mondkapjes en het opvangen van daklozen, bedroegen zo’n 2,3 miljard euro.

De zorguitgaven werden gefinancierd door de overheid, verzekeringen en burgers, zoals met het eigen risico. Omgerekend werd per persoon in 2020 gemiddeld 6.660 euro uitgegeven aan zorg. Dat is ongeveer 475 euro meer dan in 2019. Die toename werd niet veroorzaakt door eigen betalingen; die daalden met 40 euro (6 procent).

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en daarbuiten bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen op maandag 28 juni:

  • De afgelopen 24 uur zijn net als zaterdag geen nieuwe coronadoden gemeld bij het RIVM. Het aantal positieve tests kwam voor de derde dag op een rij onder de zeshonderd uit. Daarnaast nam het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen weekend verder af.
  • De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s zijn maandagavond voorlopig voor het laatst bijeengekomen voor hun wekelijkse coronavergadering. Daarin werd besloten om half augustus weer af te spreken om met demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) om te bespreken wat er moet gebeuren met de anderhalve meterregel.
  • Duizenden mensen ondervinden maandag nog altijd problemen bij het ophalen van een vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app van de overheid. Verantwoordelijk demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) beloofde vrijdag dat het probleem vóór maandag zal zijn opgelost, maar dat streven was volgens een persvoorlichter „iets te optimistisch”.
  • Tienduizenden werkgevers lopen het risico voorgeschoten noodsteun tijdens de coronapandemie te moeten terugbetalen aan het UWV, omdat zij geen definitieve berekening van de tegemoetkoming NOW hebben aangevraagd. De overheidsinstelling start een campagne om hen alsnog te informeren „zodat zij niet voor onaangename verrassingen komen te staan.”

Lees hier het hele blog van maandag 28 juni terug