Burgemeesters praten half augustus over anderhalvemeterregel

Demissionair minister Ferd Grapperhaus voorafgaand aan het Veiligheidsberaad.
Demissionair minister Ferd Grapperhaus voorafgaand aan het Veiligheidsberaad. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Het Veiligheidsberaad van burgemeesters komt half augustus weer samen met demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) om te bespreken wat er moet gebeuren met de anderhalvemeterregel. Dat meldt persbureau ANP na afloop van de voorlopig laatste wekelijkse vergadering in Utrecht. Het afschaffen van die maatregel is een van de laatste stappen in het openingsplan.

Het overleg, waar 25 burgemeesters in zitten, komt daarnaast op 12 juli nog een keer online samen om te bespreken wat er moet gebeuren als er regionaal of lokaal een nieuwe corona-uitbraak is. Volgens Grapperhaus moet er in zo’n geval maatwerk worden toegepast, zodat de rest van het land er zo min mogelijk last van heeft. Hoe de burgemeesters en de demissionaire regering dat willen aanpakken, beslissen zij over een paar weken.

„De pandemie is nog steeds gaande”, zei voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad tegen ANP. „Er zijn best wat onzekerheden. Hoe gaat het straks met de varianten van het virus en hoe werken de vaccins hiertegen?” Bij een uitbraak in een verzorgingshuis bijvoorbeeld is maatwerk eenvoudig, volgens hem: dan gaat iedereen in quarantaine. Bij brandhaarden die zich snel kunnen verspreiden, moeten er lokale maatregelen komen en houdt het kabinet de landelijke regie.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Politiebonden voeren actie voor minder evenementen