België naar laatste acht na zege op titelhouder Portugal

België-Portugal Net als bij het EK van 2016 heeft België de kwartfinales bereikt. Tegen Portugal, de regerend Europees kampioen, werd het 1-0.

België is doorgedrongen tot de kwartfinales van het EK. De ploeg van bondscoach Roberto Martínez won zondagavond in Sevilla met 1-0 van titelhouder Portugal.

Thorgan Hazard, de jongere broer van aanvoerder Eden Hazard, opende vlak voor rust de score met een afstandsschot in de verre hoek. Rui Patrício, de Portugese doelman, ging daarbij niet helemaal vrijuit. In het begin van de tweede helft kreeg België een tegenvaller te verwerken. Sterspeler Kevin Debruyne moest het veld verlaten met een enkelblessure. Maar België speelde de wedstrijd zakelijk uit.

In België werd reikhalzend uitgekeken naar het treffen met de Portugezen. Dit EK wordt immers beschouwd als de laatste kans voor de ‘gouden generatie’ om een groot toernooi te winnen. Bondscoach Martínez bleef er nuchter onder. „In dergelijke wedstrijden is het belangrijk wie de eerste goal scoort en wanneer die valt”, sprak Martínez profetische woorden in Het Nieuwsblad, voorafgaand aan het duel. „Portugal is een team met een enorme winnaarsmentaliteit en heeft de capaciteit zich aan te passen aan de omstandigheden.” Tegen België volstond dat echter niet.

Italië

Tegenstander van België in de kwartfinale, vrijdag in München, is Italië. De ploeg van Roberto Mancini schakelde zaterdag Oostenrijk uit: 2-1. In de verlenging – in de reguliere speeltijd werd niet gescoord – sloegen de ‘Azzurri’ toe via goals van Federico Chiesa en Matteo Pessina. Chiesa brak de wedstrijd open met een prachtige treffer: hij nam de bal met zijn hoofd aan, kapte Stefan Lainer uit en schoot hard raak. Sasa Kalajdzic bracht enkele minuten voor tijd de spanning terug met een rake kopbal, maar Italië hield stand en is al bijna drie jaar ongeslagen. De laatste nederlaag was op 10 september 2018, tegen Portugal.