Zuid-Afrika gaat opnieuw in lockdown, Premier Luxemburg positief getest na EU-top

Een zorgmedewerker in de hal van een vaccinatielocatie in Germiston nabij Johannesburg.
Een zorgmedewerker in de hal van een vaccinatielocatie in Germiston nabij Johannesburg. Foto Michele Spatari/AFP
  • Zuid-Afrika heeft het risiconiveau in het land opgeschaald naar niveau vier, wat betekent dat voor de komende twee weken strenge beperkingen zullen gelden. Scholen en universiteiten moeten dicht en restaurants mogen alleen nog openblijven voor afhaalmaaltijden. Alle bijeenkomsten worden verboden en de verkoop van alcohol wordt aan banden gelegd. Daarnaast gaat er tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.00 uur ’s ochtends een avondklok gelden.
  • De Luxemburgse premier Xavier Bettel is positief getest op het coronavirus. Volgens een officiële verklaring heeft de premier milde symptomen en is hij in isolatie gegaan; op die manier zet hij zijn werkzaamheden op afstand voort. Bettel was twee dagen geleden nog op de EU-top in Brussel met andere Europese leiders. Of hij anderen besmet heeft, is niet duidelijk; wel zouden coronamaatregelen als het dragen van mondkapjes en het houden van afstand zijn nageleefd op de top. De premier is niet volledig gevaccineerd: hij kreeg vorige maand zijn eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin.
  • In België worden de coronamaatregelen verder versoepeld. In de horeca mogen acht mensen samen aan tafel zitten, waar dat eerder nog vier was, en horecazaken mogen anderhalf uur langer openblijven, tot 01.00 ’s nachts. Bij evenementen binnen mogen nu maximaal tweeduizend mensen aanwezig zijn en voor evenementen buiten geldt een maximum van 2.500. Ook alle amateursporten mogen hervat worden. De nieuwste versoepelingen zouden pas 1 juli ingaan, maar zijn vanwege de dalende coronacijfers in België vervroegd.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM meldt 522 positieve coronatests en één sterfgeval