Virusuitbraak op Mallorca, strengere lockdown in Thailand

Toeristen op het strand in Mallorca.
Toeristen op het strand in Mallorca. Foto Francisco Ubilla/AP

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

  • De politie op het Spaanse eiland Mallorca onderzoekt een virusuitbraak onder een groep van meer dan 600 studenten die van het vasteland kwamen om het einde van het studiesemester te vieren. Ten minste 1.000 eilandbezoekers moeten nu in quarantaine. De politie wil weten of de locaties die de studenten bezocht hebben – onder meer een concerthal, boten en hotels – zich aan de maatregelen hebben gehouden die de verspreiding van het virus moeten voorkomen. De piek in het aantal coronagevallen onder toeristen komt net nu Mallorca zich voorbereidt op een druk zomerseizoen: vanaf 30 juni kunnen Britten, bij wie het eiland een populaire bestemming is, er weer naartoe reizen zonder in quarantaine te hoeven bij terugkomst.
  • Tenminste 59 met het coronavirus besmette mensen beklommen de Nepalese kant van de Mount Everest in het klimseizoen dit jaar, dat begin juni afliep. Dat schrijft The New York Times na interviews met bergbeklimmers en bedrijven die klimexpedities organiseren. De Nepalese overheid ontkent volgens de krant dat er coronabesmettingen op Everest zijn geweest, terwijl zieke klimmers met helikopters naar nabijgelegen ziekenhuizen werden afgevoerd en expedities werden stopgezet. Door het afgelaste klimseizoen van 2020 liep de Nepalese toerismebranche zo’n 2 miljard dollar mis, schrijft de The New York Times. Dat zou de reden zijn dat de regering de schijn van een veilig klimseizoen in 2021 ophoudt. In mei kondigde China al aan een landsgrens aan te gaan brengen op de top van de Mount Everest, om besmetting van Chinese klimmers door Nepalese klimmers te voorkomen.
  • De regering van Thailand voert verdere maatregelen in om de verspreiding van het coronavirus te beperken. In de komende dertig dagen gaan bouwplaatsen dicht en worden arbeiderswijken in Bangkok en negen andere provincies afgesloten. Bouwvakkers worden geïsoleerd in kampen. Thaise autoriteiten noemen een gebrek van medewerking van arbeidsmigranten die werken in de bouw en fabrieken de reden voor de recente ernstige virusuitbraak in het land. In Maleisië zijn de lockdownmaatregelen, die aanvankelijk maandag opgeheven zouden worden, verlengd. De regering is van mening dat versoepeling pas mogelijk is als het aantal dagelijks geregistreerde besmettingen onder de 4.000 komt. Op zaterdag waren er bijna 6.000 geregistreerd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Corona-uitbraak op Mallorca door feestvierende studenten