UEFA weerspreekt KNVB: regenboogvlaggen wel toegestaan in fanzone en stadion

De Europese voetbalbond UEFA heeft in een verklaring gezegd dat regenboogvlaggen wel worden toegestaan in de Nederlandse fanzone in Boedapest. Ook in de Púskas Aréna mogen de vlaggen getoond worden, schrijft de UEFA. Eerder op de dag stelde de Nederlandse KNVB dat de Europese voetbalbond de regenboogvlaggen in de Oranjefanzone had verboden.

„In tegenstelling tot sommige berichten in de Nederlandse media wil de UEFA verduidelijken dat zij geen regenboogsymbolen uit de fanzone in Boedapest heeft geweerd”, schrijft de bond. Er wordt gewezen op het feit dat de fanzone „onder de verantwoordelijkheid van de plaatselijke autoriteiten valt”, wat zou betekenen dat de vlaggen werden ingenomen op last van de Hongaarse autoriteiten.

Twitter avatar UEFA UEFA Contrary to some reports in Dutch media, UEFA would like to clarify that it has not banned any rainbow-coloured symbols from the fan zone in Budapest, which is under the responsibility of the local authorities. UEFA would very much welcome any such symbol into the fan zone.

Nadat de KNVB had gezegd dat de vlaggen verboden waren door UEFA, spraken verschillende Nederland politici zich uit tegen het verbod. PvdA-Kamerlid Kati Piri noemde het „ronduit schandalig” en D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma noemde de vlaggenban „onvoorstelbaar”, aldus persbureau ANP. Vanuit de Nederlandse lgbt-belangenorganisatie COC werd het „uitermate teleurstellend” genoemd dat de UEFA „buigt voor de druk van Orbán”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Holeš kopt Tsjechië op voorsprong, Oranje met tien man door na rood De Ligt