KNVB: UEFA verbiedt regenboogvlaggen Oranjefans

Oranjefans hebben zich zondagmiddag in de Hongaarse hoofdstad Boedapest verzameld voor de wedstrijd tegen Tsjechië.
Oranjefans hebben zich zondagmiddag in de Hongaarse hoofdstad Boedapest verzameld voor de wedstrijd tegen Tsjechië. Foto Marton Monus/Reuters

Nederlandse voetbalfans mogen hun regenboogvlaggen niet publiekelijk tonen in de fanzone van de KNVB in Boedapest. Ook in het stadion waar het Nederlands elftal het later vandaag opneemt tegen Tsjechië zijn de vlaggen verboden. Dat schrijft persbureau ANP. Beveiligers zouden op verzoek van de UEFA de vlaggen confisqueren.

In de fanzone, vlakbij de Puskás Aréna, verzamelden zich voor de wedstrijd ruim tienduizend Nederlandse supporters. Sommigen van hen hadden regenboogvlaggen mee als protest tegen een onlangs ingevoerde wet in Hongarije die het verbiedt homoseksualiteit te promoten. De UEFA verbiedt de vlaggen echter, bevestigt een woordvoerder van de KNVB aan de NOS. „In de fanzone en in het stadion gelden de regels van de UEFA dus mogen zij dat bepalen. Dat wil dus niet zeggen dat de KNVB dat steunt. Wij zijn pro-regenboogvlag en steunen de OneLove-campagne”, zegt hij.

Ondanks het verbod van de UEFA zal er tijdens de achtste finale wel op een andere manier worden gedemonstreerd tegen uitsluiting: aanvoerder Georginio Wijnaldum zal tijdens de wedstrijd spelen met de tekst ‘OneLove’ op zijn aanvoerdersband.

Lees ook: Lhbti’ers in Hongarije overwegen land te verlaten: ‘Ik ben echt doodsbang’ Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: UEFA verbiedt regenboogvlaggen Oranjefans