Mathieu van der Poel wint tweede etappe Tour de France en pakt gele trui

Tour de France De renner van Alpecin-Fenix kwam als eerste over de streep op de Mûr-de Bretagne. Tadej Pogacar en Primoz Roglic werden tweede en derde.
Mathieu van der Poel zondagmiddag na de zege van de tweede etappe van de Tour de France.
Mathieu van der Poel zondagmiddag na de zege van de tweede etappe van de Tour de France. Foto Stephane Mahe / Reuters

Mathieu van der Poel heeft zondag de gele trui veroverd in de Tour de France. De renner van Alpecin-Fenix won de tweede etappe, een rit met aankomst bergop op de Mûr-de Bretagne.

Van der Poel had bij de eerste doorkomst met een korte aanval al acht bonificatieseconden veroverd en was in de sprint om de dagzege niet te houden. De Slovenen Tadej Pogacar en Primoz Roglic werden respectievelijk tweede en derde. Wilco Kelderman bereikte als vierde de finish.

Maandag volgt de eerste rit waarin de pure sprinters voor hun kansen kunnen gaan. Tussen Lorient en Pontivy liggen weliswaar enkele hellinkjes, maar de sprint om de dagzege vindt plaats op een vlakke weg.

„Dit was het plan, Ik wist dat ik die bonificatieseconden nodig had om de gele trui te pakken”, vertelde een geëmotioneerde Van der Poel na zijn zege. „Het was ook de laatste dag dat ik een kans had om dit te doen.”

Voor ‘opa’ Poulidor

Zijn aanval op de eerste doorkomst op de ‘Muur’, 15 kilometer voor de finish, leek een inspanning die hem zou kunnen opbreken. Maar toen het bergop ging richting finish volgde een tweede aanval die reikte tot aan de streep. „Deze is voor mij opa”, doelde hij op Raymond Poulidor, zijn grootvader aan wie Van der Poel en zijn ploeggenoten bij de teampresentatie en in de eerste etappe via een speciaal shirt al een ode hadden gebracht.

‘Poupou’ was een met name in Frankrijk mateloos populaire wielrenner die in 2019 overleed. De ploeg herdacht het feit dat 45 jaar na het einde van zijn loopbaan kleinzoon Van der Poel voor het eerst aan de start stond van de Tour.(ANP)